Кметът даде старт на големия ремонт в центъра

Автор:
Четвъртък, 12 Юли 2018 12:37
Кметът даде старт на големия ремонт в центъра

С три първи копки днес стартира реализацията на проекта по мащабната реконструкция на улици и тротоари в зоната, заключена между булевардите „Марица – Юг“ и „Княгиня Мария Луиза“.

Лично кметът Иван Тотев заедно с районните кметове и представители на фирмите изпълнители посетиха трите зони, които ще бъдат изцяло обновени и поставиха начало на ремонтните дейности.

Изпълнители на трите етапа от проекта са "Агромах" , „Пътища“ и "Драгиев и ко“.

Проектът „Подобряване на градска среда в Община Пловдив“ се осъществява с финансовата подкрепа на оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020, съфинансирана от ЕС чрез Европейския фонд за регионално развитие. Общата стойност на проекта е 24 160 690 лева, от които над 3 600 000 е държавно финансиране, а общинското възлиза на повече от 135 000 лева. Останалите пари идват от Европейския фонд за регионално развитие.
По трите лота на проекта ще се осъществява:

1. Рехабилитация и реконструкция на тротоари по бул. "Шести септември" в участъка от бул. "Цар Борис III Обединител" до бул. "Източен", въвеждане на енергоспестяващо улично осветление, озеленяване и благоустрояване на прилежащите му зелени площи; 
2. Реконструкция и рехабилитация на улици и прилежащите им тротоари и въвеждане на енергоспестяващо улично осветление на следните улици, находящи се в Пловдив, Първа градска част - юг: ул. "Стойчо Мушанов", ул. "Макгахан" (в участъка от ул. "Митрополит Панарет" до ул. "Ген. Скобелев"), ул. "Ген. Скобелев", ул. "Пулпудева", ул. "Козлодуй", ул. "Брестовица", ул. "Цар Иван Срацимир"; 
3. Благоустрояване, озеленяване, паркоустройство, изграждане на детски площадки по южния бряг на Марица в УПИ I, II, III, IV, V, VI, всички за озеленяване, кв. 417 по плана на Първа градска част – север. Рехабилитация и реконструкция с въвеждане на енергоспестяващо улично осветление на бул. "Марица юг" в зоната от транспортен възел на бул. "Цар Борис III Обединител" до бул. "Източен", в Първа градска част. 

„Тази част на Пловдив се нуждаеше от голяма реконструкция. Подготвяме за ремонт много вътрешноквартални улици. Ще се опитаме тези пътни артерии, които не са включени в проекта, да бъдат ремонтирани с общински средства“, зави кметът Иван Тотев и уточни, че на улиците, чиято настилка е с калдъръм, ще бъде положен паваж, изваден от булевард „Марица – Юг“, а калдъръмът ще се използва при ремонти и пренареждането на уличната настилка на Стария град. Според проекта някои улици ще бъдат асфалтирани. Калдъръмът на всички улици в източната част на Стария град предстои да бъде пренареден.

Реконструкцията на булевард „Марица – Юг“ е една от най-важните, тук ще включим и брега на реката с проектите, одобрени от ЕСУТ и социализиране на зоната от продължението на булевард „Източен“ до булевард „Цар Борис III Обединител“, с поставяне на детски площадки, озеленяване, спортни зони, кучешки площадки, изграждане на подпорна стена в коритото на реката.  2018-та е много важна за този проект. Надявам се, че изпълнителите ще са бързи и ще успеем да усвоим средствата, каза още Тотев. 

Срокът за изпълнение е няколко месеца. Надяваме се фирмите да приключат до края на годината с дейностите по проекта, за да имаме добри показатели в усвояването на европейски средства“, посочи още кметът Иван Тотев. 
Обновяването на зоната ще включва и премахване на незаконни постройки. Мястото на Източната порта ще бъде една от точките, където ще стартират туристическите маршрути.
От фирмите изпълнители на обектите предварително се извиниха за неудобството, което ще създадат на живущите, но пък заявиха, че ще се постараят ремонтите да са възможно най-качествените и да завършат в срок.

Затваряме голяма част от града, По време на изпълнението ще има доста промени в движението. Ще мислим хубаво как да ги правим, за да не натоварваме много движението. Много от улиците в Хадижихасан махала не са в регулация, сега ще ги вкараме, посочи градоначалникът.

Той обяви, че се обмисля дали ул. „Митрополит Панарет“ да стане еднопосочна.

 

Галерия със снимки

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари (4)

 • ТОТО

  ДА БЕШЕ СЛОЖИЛ ЕДНИ БОТУШИ ЧЕ С ТЕЗИ БЕЛИ ОБУВЧИЦИ РЕМОНТИ НЕ СЕ ПРАВЯТ СТАВАТ САМО ЗА СНИМКА ...............

 • ТОТО

  отговори на: ТОТО

  баев защо триеш

 • димитрова

  как не ви е срам с вашите първи копки част от улица "Ст.Мошанов" е в ремонт от 28,08,2018 год. достъпа до цял блок е блокиран. Не стига това ами и всички странични улици се разкопани. Колко време трябва да се асфалтира една отсечка от километър и половина????? Всеки ден сме свидетели как се усвояват евро пари. Копае се , закопава се и пак и пак. ДО КОГА??????

 • димитрова

  как не ви е срам с вашите първи копки част от улица "Ст.Мошанов" е в ремонт от 28,08,2018 год. достъпа до цял блок е блокиран. Не стига това ами и всички странични улици се разкопани. Колко време трябва да се асфалтира една отсечка от километър и половина????? Всеки ден сме свидетели как се усвояват евро пари. Копае се , закопава се и пак и пак. ДО КОГА??????

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм