Славчо обяви война на найлона

Автор:
Вторник, 07 Октомври 2008 19:44

Автор plovdiv-online

ImageКметът Славчо Атанасов се e впечатлил силно от единствената у нас добавка „еко-дегран”, която води до пълно разграждане и компостиране на пропиленовите и полипропиленовите продукти. Това станало на среща между градоначалника и проф. д-р Хенри Майснер от Австралия, представител на фирма ТТД Интернешънъл.

Такива добавки има много, но тази е първата, която завършва цикъла за компостиране, което е изключително важно предвид изграждането на екозавода в Шишманци, казал кметът. СлавчоАтанасов дори обявил намерение да  се задължат всички производители в общината да добавят тази или подобна съставка в процеса на производство. Така Пловдив ще се приобщи към общините, които обявиха война на найлоновите отпадъци.

Преподавателят от ВИХВП проф. Иван Мургов от своя страна обеща съдействие  на Института за разработването на последния цикъл от разграждането на продуктите, съдържащи „екодегран”, а именно –компостирането.

Директорът на Емпорики банк Михаил Кьосев уверилпроф. Майснер, че банката ще финансира проекти за производство на биоразградими опаковки.

На срещата било коментирано, че е възможно община Пловдив да лобира на правителствено ниво за данъчни отстъпки за фирмите, внедрили подобни технологии. Въвеждането на подобно производство ще оскъпи в най-лошия случай около 15 процента производството, сочел световният опит.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм