Отмениха доживотната присъда за килър на митничар

Автор:
Сряда, 13 Юни 2018 14:27
Отмениха доживотната присъда за килър на митничар

Пловдивският апелативен съд отмени доживотната присъда на Божидар Атанасов за убийството на митничаря Георги Дребчев и го осъди на 20 години затвор.

Припомняме, че митническият служител беше убит от килъра пред дома си - до входа на блок 131 в Тракия точно преди 19 години - на 13 юни 1999 г. 

Според показанията на Атанасов подбудител за убийството бил бившият кмет на Съединение Евгений Маринчешки, който загина при катастрофа на 3-ти февруари 2012 година.

Апелативните магистрати намалиха наполовина и присъдата на втория съучастник и подбудител Иван Карабелов от 15 години и половина на 7 години.

Мотивите за по-малкото наказание на Божидар Атанасов са, че извършеното от него убийство е тежко деяние по смисъла на Наказателния кодекс, но не се отличава с изключителна опасност за обществото и начинът на осъществяването му не завишава обществената опасност на деянието.

Това е така, тъй като убийството е извършено с един изстрел в тялото на пострадалия, след което Атанасов, без да се интересува дали куршумът е попаднал в тялото на Дребчев, избягал от мястото на престъплението.

Според апелативните съдии, убийството не е извършено с особена жестокост, а и от него е изминал изключително дълъг период.

Присъдата на Карабелов е намалена заради съдействието, което е оказал при разследването и показанията му, благодарение на които е доказано убийството, извършено от Божидар Атанасов.

Апелативният съд потвърди присъдените от Окръжния обезщетения за неимуществени вреди – по 100 000 лв. на близките на Дребчев.

Присъдата подлежи на протест и обжалване пред Върховния касационен съд в 15-дневен срок.

Припомняме, че Божидар Атанасов бе осъден доживот и за убийството на бизнесмена Огнян Харизанов, известен с прякора Оги Лудия.

Тази присъда също е обжалвана пред Апелативния съд, а делото е насрочено за 13.09.2018 г. 

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари (2)

  • МЕЧ

    Г-жо Бонева, четете ли изобщо това, което пишете? Или нарочно подвеждате читателите си с гръмкото заглавие ОТМЕНИХА доживотна присъда на килър. От статията става ясно, че присъдата е ИЗМЕНЕНА, като наказанието е намалено, а не ОТМЕНЕНА. Ако не разбирате разликата, жалко, че се наричате съдебен репортер. Ако е нарочно - жалко, че се наричате журналист.

  • bayxyj

    Къв Килър бе какво е това живото а?

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм