Маркираха границите на Данов хълм

Автор:
Маркираха границите на Данов хълм

В деня на околната среда - 5 юни, Дирекция „Екология и управление на отпадъците“ при Община Пловдив реализира акция по почистване и обозначаване на границите на природна забележителност Данов хълм с лентова маркировка, нанесена с боя върху дървета, камъни или огради.

Обозначаването на пределите на защитените територии е част от изискванията на Закона за защитените територии, за тяхното управление в категория „Природна забележителност“, каквито са Данов хълм, Младежки хълм и Хълмът на Освободителите.

Маркирането представлява две цветни ивици – бяла и червена с широчина по 3 см и абревиатура на категорията на защитената територия ПЗ (Природна забележителност), а мерките са съгласувани с РИОСВ - Пловдив.

Работата на Данов хълм беше изпълнена съвместно със студенти от факултета по „Биология“ на ПУ „Паисий Хилендарски“ и техните ръководители. Главен експерт Антония Данаилова от Дирекция „Екология“ и специалистът по орнитология Димитър Плачийски проведоха кратка лекция пред участниците за съхраняването на защитените територии като национално богатство.  

С помощта на деветокласници от Националната гимназия за сценични и екранни изкуства те извършиха маркирането на границите.

С организирането на подобни акции се цели повишаване осведомеността на обществото за режима на защита, под който се намира природна забележителност Данов хълм. Община Пловдив отправя послание към любителите и посетителите на зелените зони в града за съхранението им и опазване на чистота в тях.

Призивът към посетителите на хълма е за отговорно поведение по време на разходките и престоя им. Съчетавайки функциите на градски парк за широко обществено ползване, паметник на парковото и градинското изкуство и защитена територия, опазваща биологичното разнообразие и уникалния характерен за хълма ландшафт, Данов хълм е станал знаков за град Пловдив като един от неговите основни символи. Обект на защита в него са и ценни растителни и животински видове, сред които балкански ендемити, видове включени в Червената книга на България, редки за страната растения и др.

Галерия със снимки

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм