Баронеса Биаджони дирижира Сънят на Пилат на Античния

Автор:
Понеделник, 04 Юни 2018 17:10
Баронеса Биаджони дирижира Сънят на Пилат на Античния

Бившият премиер Иван Костов, Васил Найденов, Вежди Рашидов на премиерата в София

Холандска двойка идва в Пловдив за Сънят на Пилат

Семейство от Холандия прочело за „Сънят на Пилат” в сайта, посветен на „Майстора и Маргарита” (творбата на Стефан Димитров е вдъхновена от романа на Булгаков) и долетяло специално за световната премиера в зала „България” в София.

Ян Ванхелмонт, модератор на сайта http://www.masterandmargarita.eu препрати писмото на двамата любители на симфоничната музика, които планират да дойдат отново на 13 юни за следващото изпълнение в Античния театър в Пловдив.

Отново под палката на маестра Любка Биаджони с нейния оркестър и хор „София Симфоникс”.

Ето част от имейла на холандските меломани: „Голямата зала беше напълно заета. Всички бяха дошли да се насладят на едно уникално произведение „Сънят на Пилат”.

Музиката беше красива и много различна като тоналност. Понякога звучеше яростно, друг път меко, танцувално, нежно и мелодично, почти като шепот. Част от темите бяха повторени и доразвити до кулминация. Очевидно композиторът е използвал докрай възможностите на всички инструменти в класическата музика. За нас това беше незабравимо преживяване!

Ентусиазмът на публиката беше огромен.

Произведението завърши красиво и посетителите аплодираха прави композитора и диригента. Някои, разплакани, извадиха носните си кърпички. И ние, ние бяхме наясно, че присъстваме на уникален концерт”, завършва писмото си двойката от Холандия.
Те не разбрали, че достолепната дама от първия ред, на която Стефан Димитров целуна ръка, не е майка му, а неговата класна – Елка Карастоянова, дъщеря на големия български композитор Асен Карастоянов, със съпруга си, професора по Хармония Евгени Аврамов.
Във вихъра на аплодисментите Стефан Димитров Стефан Димитров с усмивка благодари на Булгаков, който го е вдъхновил преди 40 г. за симфоничната творба, чиято написване му отнело четири години. Той нареди руския писател редом с фондация „Ценности”, без която „Сънят на Пилат” не би видял бял свят.

Спомена с добро и спомоществувателите Национален фонд „Култура”, BEGExpo, ДКС, Legal mediator.

За щастие на любителите на качествената музика, концертът бе безплатен, тъй като се реализира и с финансовата подкрепа на Културна програма на българското председателство на Съвета на Европейския съюз 2018.
Входът ще бъде свободен и на предстоящия концерт в Античния театър в Пловдив на 13 юни от 21 часа.

Гостите на концерта в София с усмивка отбелязаха, че само Стефан Димитров може да сплоти раздробеното до неузнаваемост дясно пространство и музиката да ги сближи с политическите им опоненти. На първия ред на балкона аплодираше президентът Петър Стоянов със съпругата си Антонина (създател и председател на фондация „Ценности”).

В различни ложи „Сънят на Пилат” изслушаха Елена и Иван Костови в компанията на Васил Найденов и Аня Пенчева, Вежди Рашидов с половинката си д-р Снежана Бахарова и Волен Сидеров с жена си Деница.

На предните редове в партера бяха Филип Димитров, Стефан Тафров, Юлий Павлов и доц. Георги Лозанов.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм