Гласувайте за Книга за песните на ЕС

Автор:
Събота, 19 Май 2018 15:58
Гласувайте за Книга за песните на ЕС

Пловдивската Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство е участник в международен музикален проект, който се реализира за първи път в Европа и у нас.

От 18.05.2018 г. до 18.06. 2018 всички български граждани могат да гласуват за избора на шест песни, които ще представят страната ни в първата „Книга на песните на Европейския съюз“. Организатор на проекта е неправителствената организация European Union Songbook с основател датчанинът Джепе Марслинг.

"Книга на песните на ЕС" е новаторска идея, която цели да изрази вкусовете на хората от различните страни, членки на Съюза. Според организаторите това ще спомогне всяка страна да изяви собствения си музикален вкус и да се опознаем по-добре взаимно. Гласува се за шест категории песни, популярни и обичани в съответната страна: любов; природа и сезони; свобода и мир; народни песни; песни за вярата и детски песни.

До момента над 23 000 души от 13 страни членки вече са гласували за песните, които да представят страните им. Българите са 14-тата подред европейска нация, която дава своя музикален вот.
Първото издание на "Книга на песните на ЕС" е предвидено да излезе през 2019 г. на Деня на Европа - 9 май. В сборника ще бъдат отпечатани 162 песни на националния им език и на английски език - в две колони една до друга.

За финален редактор на „Книга на песните на Европейския съюз“ за България е определена проф. д-р Т. Шекерджиева - Новак, зам. ректор на Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство – Пловдив.

Гласуването вече се провежда онлайн на сайта www.eu-songbook.org, като българите определят своя избор на подготвени бланки на български език.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм