Марта Божикова: Договори и фактури се губят в общината

Автор:
Вторник, 30 Септември 2008 17:11

Абсурд е, че част от сградния фонд няма актове за общинска собственост

Автор plovdiv-online

ImageПодалият оставка зам.-кмет по европейски политики Марта Божикова хвърли бомбата с разкритие, че в Община Пловдив редовно изчезват подписани договори и дори фактури на фирми. Когато се започне подписване на договори и заявки, няма абсолютно никаква отчетност къде се намира този официален документ и какво се случва с него, твърди Божикова. На мен лично ми се е случвало 3-4 пъти да изчезне искане с фактура. Случвало се е също така няколко обществени поръчки да бъдат провалени, защото се изпраща част от документацията на дата, примерно 5 юли, а другата част – една седмица по-късно, даде пример зам.-кметът в оставка.

Особено скандален е случаят с плановото задание за изготвяне на генерален план за организация на движението. Самият проект е за управление на трафика на града и е по Оперативна програма Регионално развитие на Евросъюза, поясни Божикова. За него има решение на Общинския съвет, взето още през май. Трябваше да се изготви планово задание от фирма. Договорът съм го предоставила за подписване през пролетта, обясни Божикова. Оттогава до днешна дата договорът с фирмата, която трябваше да изготви плановото задание, не е подписан, каза тя.

Според Божикова, това е само един от договорите, който неколкократно изчезва от общината.

За голяма част от общинските сгради липсват архитектурни планове, което означава, че нито един проект не може да бъде подготвен за такива обекти, обясни хаоса в администрацията на Славчо Атанасов вече бившата му заместничка. Искала съм неведнъж да бъде направена проверка кои сгради имат и кои нямат архитектурни планове, и съответно вторите да бъдат заснети архитектурно и геодезически. Нищо не беше предприето. Само се прехвърляше топката кой е отговорен за тази задача.

При подготовката на проектното предложение за социалната инфраструктура се оказа, че за част от сградите няма актове за общинска собственост. Такъв е случаят с Дом „Рада Киркович”. И досега нищо не се прави по въпроса за собствеността, а тя е в ресора на друг зам.-кмет – Петко Атанасов, завърши Марта Божикова.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм