Мълния: Кирил дойде като духовен водач, тръгна си като политик

Автор:
Вторник, 13 Март 2018 10:38
Мълния: Кирил дойде като духовен водач, тръгна си като политик

Радев: Нашата благодарност към Русия не е за сметка на нашето достойнство

Истерични политикани, демагози, платени анализатори има и в Русия и в България

Преиначаването и изопачаването на историята от България и Русия е една от причините за кризата в отношенията ни

Посрещнахме Негово Светейшество патриарх Кирил като духовен водач, но той избра да си тръгне като политик.

Това заяви българският президент Румен Радев в отговор на въпрос как ще коментира критиките, отправени от главата на най-многобройната православна църква и записа от срещата му с Кирил, пуснат в сайта на Московската патриаршия.

Аз съм не само президент, аз съм и християнин. Затова не вярвам че неговата цел е била да всее разкол между нашите народи. Остава обаче въпросът кой се опита да похити общия ни празник за нашието Освобождение и да го превърне в повод за разделение. Кой експлоатира кризата ни в отношенията с Русия, попита риторично Радев.

Мога да кажа, че нашата признателност към Русшия е тази на свободни хора, които помнят и уважават своята история. Нашата благодарност към Русия не е за сметка на нашето достойнство и тази позиция много ясно и по категоричен начин отстоях на срещата.

Като президент няма да ставам заложник на емоциите, а ще работя за възраждането на българо-руските отношения, които други съсипваха в продължение на години и продължават да го правят, категоричен бе президентът.

Затова предпочитам от това посещение да запазя спомена за хилядите българи на Шипка и за заслужението за нашето Освобождение.

На въпрос на Plovdiv-online кой се е опитал да експлоатира кризата в отношенията между България и Русия, президентът заяви:

Истерични политикани, демагози, платени анализатори има кактво в Русия, така и в България. Има среди, които нямат интерес кризата в нашите отношения да бъде преодоляна- не трябва те да имат водеща роля.

Години наред кризата беше насаждана. Да говорим само за преиначаването и изопачаването на историята, ако щете - и от двете страни- и аот България и от Русия, отсече държавният глава в отговор на въпрос откога съществува кризата в българо-руските отношения.

На въпрос на Plovdiv-online как ще коментира обвиненията на някои политици, че историята около Трети март и руския патриарх е част от хибридната война и начин Радев да бъде представен в Москва като прозападен президент, държавният глава заяви:

В такива спекулации не искам да се впускам. Аз съм президент на Република България. Много ясно го отстоях и на срещата с руския патриарх. Тук ставаше въпрос и за публикуването на записа на сайта на Руската патриаршия, когато говорим за хибридна война. Той бе публикуван само в частта за неговото изказване. Там моите думи и отговор ги нямаше. Затова казвам, че явно тук не става въпрос за афект, а за политическа режисура. И вярвам, че негово светейшесво Кирил е бил въвлечен в нея. Убеден съм, че Москва ще осмисли случилото се.

На въпрос на Plovdiv-online от Русия или от България са режисьорите, Радев заяви:

Разследвайте сами.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари (3)

 • читател

  По-добре късно, отколкото никога... Браво, политическото бомбе Радев най-после реагира адекватно на скроената му от путиновите служби клопка... Следващият път, като иска танц на плаца с путинови агенти, поне да ги записва, за да има доказателство пред българския народ, че не мълчи като бомбе пред старо куче... Старо путиново куче...
  ПС Политическото бомбе Радев сега пак се опитва да бърка в щепсъла с ток. Гледай си стенографите и фонографите в президенството, да не те удари ток... И най-добре се изчисти от пропутиновите рубладжии в президентството като Иво Христов например... Добре е за бомбето Радев, да разследва участието на руската подлога Иво Христов в клопката с руския патриарх.

 • Е така се става садист

  "Алоууу, Ваньо"! Просташки читател!

 • читател

  отговори на: Е така се става садист

  Рубладжио, пиши на руски - путинова подлого, че ген. Решетников няма да ти прати копейки за вярна путинова служба... И излизай от време на време от тоалетната на Панаира, за да си обогатяваш речниковия запас, който е на ниво неграмотен циганин.

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм