Дружеството на писателите със 79 членове

Автор:
Сряда, 18 Октомври 2017 09:01
Дружеството на писателите със 79 членове

Дружеството на пловдивските писатели отчете небивал ръст на реалните си членове на Общо събрание.

79 поети, писатели и литературни критици са заплатили членския си внос към 1 октомври 2017 г. За сравнение през 2016-та платилите символичния внос от по лев на месец са били точно 6.

По Устав за член на Дружеството на писателите - Пловдив, сдружение с нестопанска цел, което работи за писателската общност под тепетата, за действителни членове се считат само заплатилите вноската си автори. Дружеството си поставя за цел от догодина да издава и членски карти, тъй като има случаи на некоректни автори да се представят за членове на сдружението без да са реално такива.

С решение на Общото събрание на Дружеството членският внос за 2018-та се вдига на 2 лева на месец или 24 лева годишно. Предложението беше на председателя на Контролната комисия Христо Нанев. Сумата трябва да се заплаща до 31 март на всяка година, реши още Общото събрание, за да се планира годишният минимален бюджет на организацията извън проектните програми и дарителството от страна на бизнеса.

Председателят на Дружеството - Антон Баев, направи подробен отчет на организационната и творческа дейност на сдружението от м. май т.г. до 30 септември.

Антон Баев подчерта и изключителното съдействие от Община Пловдив на всички поставени от УС искания към момента, включително и в комисиите, свързани с литературни проекти, да бъдат включвани изтъкнати творци - членове на сдружението, като даде за пример журито в последното издание на Националния поетически конкурс Добромир Тонев.

Освен актуализирания списък на членовете и приетите седем нови, бяха отчетени спечелен проект от Културния календар на община Пловдив - "Писателите и Пловдив" на стойност 4000 лева, в който участват 40 членове на Дружеството; предложената база от общината за офис на сдружението на ул. "Княз Александър Батенберг" 27; първото дарителство за организацията, декларирано от ректора на ВУСИ проф. Димитър Димитров, а именно - оборудване на новия офис на сдружението с мебели и компютър, гласуваното с пълно мнозинство в ОбС Пловдив предложение на Дружеството Петър Анастасов да бъде удостоен с най-високото пловдивско отличие - Почетен гражданин, участия в творчески срещи в Бургас и Сопот, рецитали и десетки други активности.

Официалната церемония по връчването на почетното гражданство на Петър Анастасов е на 24 октомври от 18 часа в Дом на културата Борис Христов, втори етаж. Тя е организирана от Дружество на писателите Пловдив, а рецитал по стихове на поета ще изнесе актьорът от пловдивския театър Стефан Попов. Слово на поета и драматурга, който на 27 октомври навършва 75 г., ще изнесе доц. д-р Владимир Янев. Вход свободен.

Дружеството на писателите е регистрирано в БУЛСТАТ и има действаща банкова сметка, по която също може да се заплаща членския внос от желаещите.

Неплатилите към 30 септември 2017 г. бивши членове на Дружеството могат да подновят членството си като подадат молби до УС на сдружението. Същото важи, придружено с по два екземпляра от издадена поне една авторска книга, и за новопостъпващи творци.

Решенията на Общото събрание, включително финансовия отчет, бяха приети единодушно.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари (2)

 • САМО 79 писатели в Града?

  Е как така се издокара Пловдив да няма даже 80 писатели?

  Населението иска да чете, а пък ... няма кой да подаде Творба.

  "Художническото" съсловие наброява над 400 глави, стана ясно покрай кудкудякането за Галерия ГЛАДСТОН. Представяте ли си? Дето пет-шест майстори едвам успяваха да се прехранват с художество ("Априлското Поколение" гордо се наричаха, появили се заедно с др. Тодор Ж. да разгромят по-"старите четки"), докато останалите -завършили Художествена Академия дори с отличие- учителстваха из гимназиите. Сега всеки по-гърчав изкуственяк се пише Талант в АРТаджилъка (забелязва се ИНГИЛИЗация, липса на КУНСТ и европейски ценности или нагласи).

  Спестявам си от закуските за да си купя поезия от девствената поетеса (тя дали си плаща левчето редовно всяка година, или? Ако не членува - край, без мен! Как й беше името не помня само че ... дали е КАЧЕСТВО целомъдрието или е просто ограниченост?)

 • ИВАН ХАДЖИЕВ

  БЕЗДАРНИЯТ ПЕТЪР АНАСТАСОВ СЕ Е ПОДПИСАЛ В ПОЗОРНАТА ПОДПИСКА СРЕШУ ПОЕТА ПЕТЪР МАНОЛОВ

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм