Опашка от търсачи на усещания на Небет тепе

Автор:
Понеделник, 18 Септември 2017 12:50
Опашка от търсачи на усещания на Небет тепе

Опашка от деца и възрастни се изви на прочутото Небет тепе в Стария Пловдив по време на Нощта на Музеите. Интересът на хората беше провокиран от необичайна арт инсталация, изградена от артисти на Център „АЛОС". Посетителите, насочвани от авторите на съоръжението, бяха превеждани през тъмен лабиринт и насърчени да провокират сетивата си.
Конструкцията беше издигната в съботния ден пред любопитните погледи на наблюдателите.
Ориентир на влезлите в първия коридор бяха фосфоресциращите образи, видни само на ултравиолетова светлина. За да излезе от „черната кутия", всеки търсач на усещания трябваше да преодолее обемни предмети, изработени от вата, прежда и чорапогащници. Участниците имаха възможност използват въображението и уменията си и да „дорисуват" инсталацията отвътре с флуоресцентни бои.
Подготвеното изпитание даде възможност на изкачилите Небет тепе да проверят усещанията и реакциите си в непозната за тях среда. Желаещите се редиха на опашки до късно след полунощ.
Арт инсталацията беше създадена от Юлия Лазаркова и Албена Иванова от Софийски университет "Св. Климент Охридски", Иван Иванов и Никола Анастасов от Национална гимназия за приложни изкуства "Тревненска школа" и Любен Кулелиев и Добрин Атанасов от Център Алос. Всички те работят по образователна програма „Паралелни стъпки, паралелни пространства" на Център за неформално образование и културна дейност АЛОС, насочен към запознаване с основни форми и практики от съвременното изкуство.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм