Сметището гори, гробовете свършват

Автор:
Четвъртък, 11 Септември 2008 11:03

Автор plovdiv-online 

Image
Освен сметището, гробищата също са проблем
Свободните места в гробищните паркове в Пловдив свършват. Особено тежко е положението в най-големия гробищен парк на Рогошко шосе. Ако до две години общината не отчужди нови имоти, траурният парк ще изчери капацитета си. Земите наоколо бяха изкупени преди няколко години от чевръсти бизнесмени от селяните и сега те предлагат цени като за центъра на Пловдив, казват от агенции за недвижими имоти. Пловдив не разполага и с крематориум.

След заменки през миналия кметски мандат липсата на свободни гробни полета частично е решена. Предвижа се да се оформят 2440 гробни места върху бивши ниви. Този терен обаче ще бъде запълнен до 2010 г. От общинското предприятие “Траурни дейности” съобщиха, че са необходими минимум 52 декара, за да не се стигне до крайната ситуация, в която под тепетата няма да има къде да се заравят покойниците.

Траурната статистика сочи, че в Пловдив умират средно по 12 човека на ден.

Централните гробища не могат да се разширят. В Драгановите гробища в кв. “Кючук Париж” ще има едва 350 нови места. За новите гробни полета са нужни 130 000 лв. Очаква се тези средства да бъдат отпуснати при актуализация на тазгодишния бюджет на града на общинска сесия на 17 септември.

Така освен горящото сметище пловдивската управа трябва спешно да разреши и друг голям проблем - вечния покой на пловдивчани.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм