Летище Пловдив с нов терминал срещу 18 млн. лева + 20 от държавата

Автор:
Понеделник, 25 Август 2008 16:21

Южен и Западен ще си останат изкуствено разделени заради бездействие на общината

Автор plovdiv-online

ImageКонкурсът за избор на проект за новия терминал на Летище Пловдив приключи. В началото на идната седмица средствата предстои да се разпределят. Това заяви при среща с ръководството на аеропорта министърът на транспорта Петър Мутафчиев. Предстои и оширяване на перона, и ограждане. До края на мандата ни Пловдив ще има едно добро летище, обеща Мутафчиев.

Що се отнася до евентуалното отдаване на концесия, това може да стане при бъдещо разширяване дейността на Летище Пловдив чрез засилване на каргопревоза и пътникопотока, уточни още министърът. Той каза, че парите са намерени, след като трите аеропорта в Пловдив, Варна и Бургас минаха под обща шапка. 18-тe милиона са собствен ресурс на летището, други 20 млн. ще даде държавата за инфраструктура, стана ясно още.

Като други проекти, които се движат изцяло от държавата и са успешно приключили или към края си Мутафчиев посочи входните артерии на Пловдив, сред които обновения пътен възел на изхода за Пазарджик, Кукленско шосе и напредващия ремонт на бул. България. Концесията на ЖП гара Пловдив също е в ход, каза министърът.

Община Пловдив обаче бездейства, подчерта Мутафчиев. Той даде за пример неотчуждените още имоти около Скобелева майка, което не позволява да се реконструира пътният възел там.

Фрапиращ пример на бездействие е проекът „Модър”, допълни министъра шефът на общинските съветници от БСП Николай Радев. Подлезът, който трябва да свърже ул. Царевец в Западен с район Южен е на кота нула. Предстои отчуждаване на имоти в района на Транспортна болница, но за това не са заделени пари в бюджета, което значи, че работата не може да стартира преди 2009 в най-добрия случай, каза Радев.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм