Каракачанов призна: ВМРО и ГЕРБ са във война в Пловдив

Автор:
Събота, 23 Август 2008 12:38

Кавказки конфликт сред управляващите в Пловдив, кой кого ще смаже 

Автор plovdiv-online 

ImageСпешна среща в петък следобед между лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и водача на ВМРО Красимир Каракачанов заради конфликта между двете партии, съставящи управлението на Пловдив, не е довела до помирителен резултат. Борисов е заявил, че хората му в Пловдив търпят негативите от неефективното управление и многобройните критики, а на практика нямат административната власт, която е у ВМРО. Той повече нямал да натиска местното ръководство да се съобразява с "войводите", ако има гафове - те трябва да се казват ясно на кого са и да се обясняват на пловдивчани.

Телефонът на Красимир Каракачанов беше изключен в петък следобед, но пред Радио Пловдив лидерът на ВМРО заявил, че наистита ГЕРБ и ВМРО са във война. Причината, според Каракачанов, били неосъществените мечти на генерал Йордан Кюмюржиев да стане кмет на Пловдив. Според източници на plovdiv-online, на централно ниво текат усилено преговори между ВМРО и БСП за евентуални общи действия преди и след парламентарните избори. Депешата от Позитано е да се пази, колкото това е възможно, Славчо Атанасов в Пловдив.

Припомняме, че ГЕРБ в Пловдив се дистанцира от управлението на Славчо Атанасов и ВМРО на нарочна пресконференция, в която участваха и съветници от Атака, СДС, ДСБ, ССД, Граждански съюз за Нова България. Йордан Кюмюрджиев не изключи и създаването на ново мнозинство в съвета без ВМРО.

Ако това се случи, то ще има 26 съветници - само с 1 глас над евентуалната опозиция, ако в нея пък се обединят БСП, ВМРО, ДПС и ДЕР. От БСП заявиха, че настояват за оставките на двама зам.-кметове - Георги Григоров, отговарящ за икономиката, и Петко Атанасов - за имотите. Първият е от ГЕРБ, а вторият - от ВМРО. От БСП искат и освобождаване на целия икономически екип на Славчо Атанасов. Те обаче се въздържаха от нападки срещу самия градоначалник.

Причина за обявените бойни действия се оказа аферата Ритон, при която общината загуби рентиерската си фирма с капитали около 5 млн. лева за смешните 50 000. В понеделник пловдивското ръководство на ВМРО ще оповести позицията си относно коалиционните отношения с ГЕРБ и по скандалите около фирмата Ритон.

Както е известно, на национално ниво ВМРО влезе в коалиция с новата партия на бизнесмена Христо Ковачки ЛИДЕР и Земеделския народен съюз на Борислав Китов и Стефан Личев. Новата коалиция вече обяви, че ще отиде заедно на изборите догодина. ГЕРБ пък държи на самостоятелно явяване, като ако няма необходимото мнозинство, засега твърди, че ще се коалира за бъдещо управление само с партии членки на Европейската на,одна партия. Това са ДСБ, СДС и БЗНС на Анастасия Мозер.

Бойко Борисов е в неприкрит конфликт с бизнесмена Христо Ковачки и мълчи по въпроса за евентуално коалиране с ВМРО, ЛИДЕР и ЗНС.

Ситуацията в Пловдив твърде напомня конфликта в Кавказ и тридневната война между Русия и Грузия. Лошото е, че жертви се дават и сред неполитизираното население, когато професионалните политици извадят калъчките. Мините в управлението тепърва ще гърмят, предупредиха и от БСП.

В понеделник пък извънредна пресконференция ще дадат от ВМРО. В нея ще участват Бойко Ватев, зам.-председател на партията, Илко Илиев, председател на групата от 10 съветници на ВМРО и други.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм