Обвиниха и зам.-кмета Кацарски за зоокъта

Автор:
Понеделник, 13 Февруари 2017 16:47
Обвиниха и зам.-кмета Кацарски за зоокъта

Специализирано звено „Антикорупция" при Софийска градска прокуратура привлече като обвиняем зам.-кмета на община Пловдив Димитър Кацарски за престъпление по служба, извършено в съучастие с кмета на общината, съобщиха на сайта на Главна прокуратура днес.

Обвинението е по същия член като на градоначалника – чл. 282, ал.3, пр.1, алт.1, във вр. с ал.2, пр.2 във вр. с ал.1 от НК във вр. с чл. 20 ал.4, вр. с ал.1 от НК.

От пресслужбата на общината отказаха коментар с мотива, че се води досъдебно производство и отново потвърдиха, че ще продължат да съдействат на компетентните органи.

Според СЗ "Антикопуция"- СГП престъплението по служба, за което бе повдигнато обвинение на кмета на Община Пловдив, е извършено при общност на умисъла от страна на Иван Тотев и Димитър Кацарски, като двамата са действали като съучастници – Тотев като извършител, а Кацарски като помагач.

Обвинението на Кацарски е за това, че на 28.07.2014 г. умишлено е улеснил кмета на общината Иван Тотев да извърши престъпление по служба във връзка с изграждането на „Зоокът – Пловдив" – да наруши служебните си задължения, от което за община Пловдив са настъпили вреди в размер на 1 000 000 лв.

Заместник-кметът Кацарски е бил назначен от кмета Иван Тотев за Председател на комисия за провеждането на „Открита процедура" по реда на ЗОП за избор на изпълнител за извършване на строително – монтажните работи по обект „Зоокът – Пловдив".

В нарушение на ЗОП, като председател на комисията, Кацарски е предложил на кмета Иван Тотев откритата процедура да бъде прекратена.

По този начин Кацарски е дал възможност на кмета на община Пловдив да открие друга процедура – договаряне без обявление.

Процедурата е проведена като пряко договаряне с изпълнителя в нарушение на ЗОП, според обвинението.

Освен това тази процедура е проведена без да е одобрен идеен инвестиционен проект към момента на откриването й и не е била одобрена количествено–стойностна сметка за проекта твърди СГП.

Не е бил изготвен комплексен доклад за оценка на съответствието на инвестиционния проект със съществуващите изисквания на строежите и не е било издадено разрешение за строеж.

Тези изисквания на закона не са били изпълнени и към момента на сключване на договора за строителство на „Зоокът" –Пловдив с изпълнителя - „Запрянови 03" ООД.

Престъплението е извършено с цел да се набави облага за търговското дружество в размер на 1 000 000 лв.

В този размер е и щетата за община Пловдив.

Досъдебното производство по случая срещу кмета на община Пловдив е образувано на 03.11.2016 г. от Окръжна прокуратура – Пловдив.

С постановление на главния прокурор от 15.11.2016 г. е разрешено разследването да се проведе извън района на съда, компетентен да разгледа делото, и е разпоредено Специализирано звено „Антикорупция" - СГП да осъществява ръководство и надзор върху досъдебното производство.

Процесуално-следствените действия продължават.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари (3)

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм