Прокурорът срещу Тотев пиян е блъснал кола

Автор:
Вторник, 24 Януари 2017 13:58
Прокурорът срещу Тотев пиян е блъснал кола

Обвинителят от Апелативна прокуратура Пловдив Виктор Янков напада кмета на Пловдив Иван Тотев в съдебна зала днес, като се обръщаше непрекъснато към него с "Тотев", сякаш кметът му е другар по чашка, и говори тежки глупости в трезво състояние.

Припомняме за пловдивчани, че Янков по време, когато бе зам.-окръжен прокурор, в пияно състояние блъсна кола и избяга от местопроизшествието.

После се оправдаваше, че не разбрал какво се случило.

Инцидентът става през 2007 година. На Янков дори му се наложи да пише обяснения до шефовете си, а впоследствие бе издигнат до обвинител в Апелативна прокуратура.

Такъв човек бе пратен днес да иска отстраняването на кмета на втория по големина град в Апелативен съд.

Ето случаят от 2007 с Виктор Янков, подробно репортиран от пловдивските медии:

"Дори не разбрах какво се е случило. Не съм почувствал силен удар между моята кола и пасата. Само дясното огледало на ситроена ми беше излязло от рамката".

Това обяснил пред своите началници зам. окръжният прокурор на Пловдив Виктор Янков, който предизвика катастрофа в нетрезво състояние и избягал. Произшествието станало в около 16 ч на кръстовището на пътя от с. Дъбене и околовръстния път на Карлово. Почерпеният магистрат пътувал с леката си кола, но не спрял на знак "Стоп" и блъснал преминаващия с предимство "Фолксваген Пасат", зад волана на който бил 30-годишен водач от Карлово. След лекия удар водачът на пасата загубил управление, излязъл от пътното платно и се ударил челно в телена ограда.

Вместо да спре и да помогне обаче, прокурорът Янков продължил движението си и напуснал мястото на катастрофата. Едва в Сопот на ул. "Иван Вазов" той бил спрян от патрул на РПУ-Карлово. Заедно с патрулиращите полицаи магистратът се върнал на мястото на инцидента.

Там пристигнали още дежурният следовател и служители на РПУ-Карлово. Незабавно е било образувано следствено дело. Разпитани са свидетели на сблъсъка, направен е и оглед, съобщи говорителят на Апелативна прокуратура-Пловдив Огнян Урбалов.

Виктор Янков отказал да бъде тестван с дрегер за алкохол, но се съгласил да му бъде взета кръвна проба за изследване.

Втора контролна проба пък е била оставена на съхранение в РПУ-Карлово. Резултатите показали, че в кръвта на прокурора е имало 1,39 промила алкохол.

Веднага след катастрофата били уведомени началниците на прокурора. Случаят беше отразен с подробности и в неделния бюлетин за произшествия на ОДП-Пловдив, но без да се съобщава, че става дума за инцидент със зам. окръжния прокурор.

След катастрофата Янков обяснил пред своите шефове и пред следователя, че е употребил алкохол вечерта преди произшествието. Тогава бил на селски събор и се почерпил повечко. На следващия ден едва следобед подкарал колата си, но катастрофирал.

Вчера мобилният телефон на провинилия се магистрат беше изключен. До изясняването на случая той е излязъл в отпуск. Пред свои близки Янков заявил, че по негово мнение блъснатият от него "Пасат" бил с изкривена броня и щетите не надхвърляли 150-200 лева.

"Макар че има двумесечен срок, следственото дело ще бъде приключено и изпратено на главния прокурор Борис Велчев още днес", категоричен бе апелативният прокурор на Пловдив Росен Димов.

"Апелативната прокуратура добре съзнава негативното отношение, което ще има този случай към прокурорите, но категорично заявява, че ще бъде безкомпромисна към всеки един свой служител, независимо от неговия ранг и трудови заслуги", обясни Огнян Урбалов.

Отделно Окръжна прокуратура-Пловдив е образувала дисциплинарно производство срещу Виктор Янков за нарушаване правилата на професионалната етика и извършване на действия, които накърняват престижа на съдебната власт. Информацията е на вестник "Стандарт".

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари (6)

 • читател

  Цацаратурата не само правно неграмотни талибани с тоги праща, ами от ПАП с пиян шофьор му пригласят. Това е нелепо!

 • КАТ

  Дрегер правен ли е на това лице преди да плещи в залата?

 • катаджия

  Адвокатите да бяха поискали тест с дрегер на прокурора Янков. Сигурно пак ще излезе "че е пил вчера".

 • Пловдив

  Той беше пил и днес. Миришеше на алкохол и се олюляваше през цялото време в залата.

 • Коко

  отговори на: Пловдив

  Платен-Тъпак

 • ПрокуроВ

  Всички сте ТЪПАЦИ от тази скапана медия. Знае ли всъщност някой, даже и от тези прежде-коментирали, за какъв достоен професионалист става дума? Сигурен съм - не! Забийте си по един фишек отзад - шматки гербаджийски!

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм