Окончателно: Апелативен съд остави кмета на работа

Автор:
Вторник, 24 Януари 2017 12:09
съдия Васил Гатов съдия Васил Гатов сн. Монитор

Окръжен съдия Силвия Цанкова отстранила кмета на Пловдив без нито едно доказателство, че е упражнявал влияние върху събраните вече подробни свидетелски показания

Адв. Васил Василев: Окръжен съд Пловдив е отнел изборните права на пловдивчани, като се е опитал той да решава кой да не е кмет на града

Троен състав на Апелативен съд Пловдив с председател Васил Гатов и членове Мариана Хитева и Славейка Костадинова отмени решението на окръжната съдийка Силвия Цанкова за отстраняването на кмета на Пловдив инж. Иван Тотев от длъжност като незаконно и нарушаващо Европейската конвенция за правата на човека.

То е издадено без никаква данна от подробно разпитаните вече над 10 общински служители, че градоначалникът е правил какъвто и да било опит за въздействие.

Напротив 0 данните по делото сочат пълно съдействие от страна на Иван Тотев на извършените до момента процесуално-следствени действия още от разработката на ДАНС и след това пред Окръжна прокуратура - Пловдив.

Цанкова е съдия в момента по друго кметско дело - това на отстранената от колежката й Екатерина Роглекова, отстранила и покойни вече главен архитект на Пловдив Румен Русев - бивша кметица на Район Централен Райна Петрова.

Сред мотивите на Апелативен съд - Пловдив, чието решение е окончателно, се сочи, че Цанкова формално се е позовала на факта, че градоначалникът е привлечен като обвиняем на 10 януари 2017 от Софийска градска прокуратура за умишлено престъпление от общ характер по чл. 282, извършено в мандата му. Съобразен със закона е и характерът на повдигнатото обвинение - във зръзка със заеманата длъжност.

Характерът на воденото производство е такова, че не позволява на съда да извърши преценка дали Иван Тотев изобщо е виновен. Доказателствата, събрани в папките, не могат да бъдат коментирани от съда и в този пункт Силвия Цанкова била права, като цитира само прокурорското обвинение.

Правилно тя не е взела и отношение относно авторството на дейнието, за което е повдигнато обвинението.

Силвия Цанкова обаче не е преценила дали е налице втората комулативна предпоставка, че разпитаните служители на община Пловдив можело да променят позаканията си, ако кметът бъде отстранен, което й внушава Софийска градска прокуратура. По този пункт изводът на окръжната съдийка е необоснован и незаконосъборазен, реши тройният състав на Апелативен съд.

Подобен извод не следва априори от длъжностното положение на даден човек.

Няма никакви данни за каквато и да било опасност или склонност от страна на мажоритарно избрания кмет втори мандат на Пловдив за злоупотреба със служебното си положение към свои подчинени. Съдия Цанкова се е позовала не на реална, а не хипотетична опасност, внушена й от прокуратурата.

По делото липсват каквито и да било доказателства, че служебното положение на кмета би създало пречки за воденото досъдебно производство, решиха още апелативните съдии.

Всичките разпитани до момента над 10 общински служители са дали подробни показания по случая със Зоокъта и никъде в тях няма свидетелство за пряко или косвено въздействие от страна на кмета. Нито един не е заявил и дори намекнал подобно нещо в показанията си.

Освен това кметът на Пловдив инж. Иван Тотев е съдействал нпълно и на проверката на ДАНС, което е видно от приложената по делото кореспонденция. От началото той е демонстрирал добросъвестно процесуално поведение и пред прокуратурата.

Отказът му да дава обяснения не може да се тълкува в негова вреда, тъй както е гарантирано право на защита и точно това провъзгласява Европейската конвенция за защита правата на човека.

Още по-малко отказът да дава обяснения на прокурори може да създаде опасност за въздействие върху служители, отчете Апелативен съд.

Тройният състав повтори, че в материалите липсват каквито и да било данни, по които да се счита, че служебното положение на кмета ще му послужи да пречи и това не позволява отстраняването му.

Така окръжната съдийка Силвия Цанкова е нарушила закона с решението си да отстрани кмета Иван Тотев на база хипотетично предположение, а не данни, като не е оставила без уважение искането на Софийска градска прокуратура.

Европейската конвенция за защита правата на човека гарантира правото на справедлива защита и правото на труд на всеки.

Освен това преценката на прокуратурата кои да се разпитват и кога не подлежи на съдебен контрол, за да бъде изтъквана като мотив в съда.

Всички разпитани са дали подробни показания, отчете още Апелативен съд.

Ето защо на основание на чл. 69, ал. 4 той отмени определение №69 от 16 януари 2017 на съдия Силвия Цанкова, която си позволи без факти да отстрани мажоритарно избрания кмет на Пловдив, а според адвокат Васил Василев с решението е нарушено Изборното право, като съдийката Цанкова е отнела волята на суверена. 

Практически решението на съдия Силвия Цанкова е отнемане на изборни права от пловдивчани и опит за определяне кой да не е кмет на Пловдив без факти и доказателства за извършено престъпление.

Апелативен съд остави без уважение искането на Софийска градска прокуратура за отстраняване на кмета на Пловдив.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО Е ОКОНЧАТЕЛНО И НЕ ПОДЛЕЖИ НА ОБЖАЛВАНЕ.

ПРЕПЪЛНЕНАТА ЗАЛА 2 НА АПЕЛАТИВЕН СЪД НА КРАКА АПЛОДИРА НЯКОЛКО МИНУТИ РЕШЕНИЕТО НА СЪДИИТЕ.

ОТ ЗАЛАТА КАТО ПРАНИ ГАЩИ СЕ ИЗНЕСЕ РЕПОРТЕР НА ГОСПОДАРИ НА ЕФИРА, КОЙТО НЕ СПРЯ ДА ЗАДАВА ВЪПРОСИ В КУЛОАРИТЕ ЗА ОНКОДИСПАНСЕРА.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари (16)

Покажи предишните коментари
 • Милена Христова

  Дали беше приятелски огън с/у НАШИЯ кмет, дали поръчка отнякъде- поклон пред Решението на Апелативния съд в Пловдив. За пореден път доказа своята независимост. Поклон пред ерудицията и смелостта на съдия Гатов и колегите му. Бъдете здрави. Човек трябва да уважава решенията на съда. Трябва да уважава и кмета на града си. По хубав Пловдив не е бил от години.

 • гражданин

  отговори на: Милена Христова

  абсолютно е така - Пловдив най-после започна да се развива!

 • Койчо от Койнаре

  Брей, одата на радостта Пловдив пак запя! Дежурната агитка в действие....

 • читател

  Участниците в масонско-ягодовското ветрило, чиято единствена цел е да свали управлението на ГЕРБ в Пловдив, са: Зико - "дясната подметка" на Митьо Пищова, политкомисар Славчо - "лява, патриотична подметка" на Митьо Пищова и Каймаканов - играещ ролята на фес на Митьо Пищова от село Ягодово...
  http://www.plovdiv-online.com/media/k2/galleries/71331/2.JPG
  Целият този "ГЕНИАЛЕН" план е замислен в масонската кочина на пловдивския "олигарх" с "благословията" на местния митрополит Николай и единствената му цел е изместването на ГЕРБ от управлението на Пловдив.
  http://static02.podtepeto.bg/uploaded/images-09-2009/lov052.jpg
  http://static01.podtepeto.bg/uploaded/images-09-2009/ger22.jpg
  http://www.plovdiv-online.com/media/k2/items/cache/6b8abbfac4225653586c1053eb1a2e06_XL.jpg
  http://politikata.net/wp-content/uploads/2014/10/20141006.qedtgveqnk1.jpg
  ПС. Този пост е от последните местни избори, в които ветрилото на др. Гергов бе скъсано от пловдивчани, които избраха кмета на ГЕРБ – Ив. Тотев.
  ---------------------------
  ПСПС отрепките на др. Гергов, както обикновено за нищо не стават, освен да пречат на Пловдив.

 • Димитров

  Браво на Пловдивския съд. Браво на кмета, че издържа. Държа се мъжки и достойно. Дойде време, в което те "осират и опикават", правят иметото на нищо. И няма разплата. Подмятаха го, плюха го. Разни журналисти- по поръчка. Въпроса е, че на тези хора и сметка не може да им се потърси. Поръчкови журналисти, поръчкови телевизии. Брава на целия състав и на защитата.

 • василев

  Кой казваш че се държал мъжки и достойно? Като насран беше в началото твоето кметче.По-скоро ти си поръчката с тез хвалебствия.

 • Георги

  Гледам по форумите едни и същи хвалебствени драскачи, пишат, пишат, та чак се размекват от умиление и радост. Когато на първа инстанция Тотев беше отстранен, съдът беше обявен за пристрастен, лъжлив и т. н. Сега съдът е безпристрастен, справедлив и т. н. Е, докога така?
  Може би не се усещаме, но докато тук по форумите се замерваме с думи и квалификации, едни други хора продължават да дърпат конците иззад завесата. Не разбирате ли? Става въпрос за вечната максима за хляба и зрелищата. А истината??? Нея кучета я яли. Хора, прогледнете. Ако цялата тази сага беше станала в една Германия (примерно), какво щеше да стане? Само за това, че има възникнало съмнение за опорочаване на обществени поръчки и злоупотреба с публични средства, съответния политик вече щеше да е подал оставката си. Ако изчисти името си - ОК, добре е дошъл на следващите избори, а ако не - то тогава е ясно.

 • Пловдивчанин

  Схемата на Гергата с купени прокурори и съдийки пак пропадна като хотела му във Варна, да си ходи във Варна и да се маха оттук че малък сечко ще го подгони с голяма тояга из Пловдив!

 • Иван

  Свинара да си взема двете курви и пияните прокурори и в кочината да се завира задълго а може да погрухти и на жълтите павета няма лошо, но тук няма работа повече...

 • г-жа Бандерова

  Г-н Баев,Вие сте Спасителат на Пловдив!Хвала!

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм