Безпрецедентен натиск на СГП върху свидетели

Автор:
Понеделник, 16 Януари 2017 16:05
Младите лъвчета на Сотир Цацаров в Пловдив Младите лъвчета на Сотир Цацаров в Пловдив

Двамата командировани лично от главния прокурор Сотир Цацаров обвинители от Софийска градска прокуратура - Димитър Петров и Емилия Варадинова, упражниха задочен безпрецедентен натиск върху свидетели по досъдебното производство срещу кмета Иван Тотев в съдебна зала днес, където се гледа искането им за отстраняване на пловдивския градоначалник от длъжност.

Петров само дето не прочете и ЕГН-тата пред десетки репортери на разпитаните вече служители на община Пловдив във връзка с обществената поръчка за новия Зоокът. Той посочи, че същите ще бъдат разпитвани още, понеже можели да кажат други неща извън вече заявеното от тях, когато Тотев не е кмет.

Петров добави и че тепърва предстои разпит на зам.-кмета Димитър Кацарски по предварителното производство и не отговори на въпрос на адв. Красимир Елдъров, защитник на кмета, защо Кацарски не е разпитан до момента - за да искате отстраняване на градоначалника или за да упражните натиск върху Кацарски, като обявявате публично имената на свидетелите и длъжностните им характеристики, които утре ще излязат в медиите.

Това е груб опит да се оказва влияние върху свидетелите и не кметът Иван Тотев е оказвал такова - няма нито едно дори косвено доказателство за това в папките по производството, посочи Елдъров.

Аз не си позволявам да цитирам имена и длъжности на свидетели, тъкмо за да не се плашат хората, добави той и посочи, че двама прокурори от Пловдив - един от Окръжна и един от Апелативна прокуратура, известни личности в професията си, са отказали писмено да образуват дело по митичния, по думите му, доклад на ДАНС Пловдив, който липсва в папките, доставени от софийска градска прокуратура в съда.

Над 80% от съдържанието на тези папки са документи, предоставени именно от кмета Иван Тотев и община Пловдив по производството, а не продукция на софийската прокуратура, каза Елдъров

Вие обявявате не само имената на разпитаните до момента и на тези, които ще разпитвате, но едва ли не им казвате и какво да ви отговарят впоследствие, добави адв. Елдъров в реплика към Димитър Петров.

Не стига, че отстранихте пловдивската прокуратура от производството, но искате да вмените на свидетелите какво да говорят, отсече той.

Иван Тотев поиска пловдивският съд да отхвърли искането на Софийска градска прокуратура за отстраняването му, като посочи, че още през пролетта на 2015-та са проведени първите разпити и оттогава досега не е коментирал нищо по казуса, не се е интересувал от хода на проверката и дори не познава голяма част от разпитаните до момента свидетели, камо ли да им е оказвал каквото и да било влияние.

Чрез защитника си адв. Елдъров той поиска съдът да приеме като доказателствен материал заповед с днешна дата, с която излиза в отпуск до 15 февруари 2017, а изпълняващ длъжността кмет на Пловдив ще е Розалин Петков.

Самият Розалин Петков, който е и с експертиза на областен управител, вече е бил разпитван по досъдебното производство за Зоокъта.

Според прокурор Петров обаче, дори кметът да бил в отпуск, можел да оказва влияние върху йерархично подчинените си, а СГП нямало как да следи всеки ден в деловодството на общината кога пловдивският градоначалник си прекъсва отпуската, за да уволни един или друг свидетел по делото.

Данни за подобни вулгарни опити няма изобщо в папките на СГП, а според адв. Красимир Елдъров Софийска градска е построила цялата си теза за отстраняване на пловдивския кмет върху предположения и разсъдъчен материал в бъдещето с цел тя самата да сплаши свидетели.

Волно или неволно, това обслужва политически стремеги още повече, че цялата проверка тръгва от сигнал на хора, свързани с един загубил два пъти избори за кмет бивш пловдивски градоначалник.

ЧЛЕН 69, АЛ. 1

По този член се иска отстраняване на длъжностни лица с хипотезата, че могат да възпрепятстват чрез служебното си положение текущо досъдебно производство. Членът е изключително хлъзгав.

Така например прокурорката от Софийска градска Емилия Варадинова посочи три случая, при които са били отстранявани от съда действащи кметове.

Адвокат Красимир Елдъров пък посочи обратните случаи - включително последния с кмета на Перущица Ради Минчев, който беше отстранен от Окръжен съд Пловдив, а после решението бе отменено от Апелативния съд и Минчев си изпълнява задълженията като градоначалник.

По чл. 69 бяха извъртяни бившият кмет на Стамболийски, вече покойник, бившият кмет на Куклен, бившата кметица на район Централен в Пловдив Райна Петрова, а сега същият член СГП опитва да приложи и на градоначалника втори мандат на Пловдив Иван Тотев.

Адв. Елдъров предупреди в съдебна зала, че без никакви доказателства, това е пробване по малки места, после по по-големи, докато член 69 не заиграе и в София.

Какво значи да се отстрани мажоритарно избран кмет и то за втори мандат заради едно досъдебно производство?

То може да се точи 5 години и накрая самата прокуратура да се откаже да се откаже от първоначалното обвинение, значи ли това, че Пловдив ще е без избран от пловдивчани кмет до следващите избори - през есента на 2019, когато сме и Европейска културна столица?

Обвинението на Софийска градска прокуратура почива на свидетелствата на служителки от Пътни системи, фирмата, загубила обществената поръчка за пловдивския зоопарк, стана ясно в съдебна зала.

Прокурорът Петров дори назова чий е сигнала - на бившата кметица на район Западен Даниела Желязкова, която на последните местни избори през 2015 игра за същата позиция от листата на Патриотичния фронт, издигнал за пореден път за кандидат за градоначалник губещия два вота Славчо Атанасов.

С това Петров издаде без да иска политическия контекст на обвинението срещу кмета Иван Тотев.

Извън администрацията на пловдивска община са разпитани именно Желязкова, чийто бивш юрист в Западен седеше през цялото време в съдебна зала, Добрилова и Красимира Чернева от Пътни системи, фирмата, загубила поръчката, Даниела Тодорова, Станислав Иванов, спечелилият поръчката Вакрил Запрянов и служителката му Румяна Балабанова и др.

Служителите от администрацията на община Пловдив, които прокурор Петров осветли с имената и длъжностите им в зала, са освен зам.-кмета Розалин Петков - Красимир Еневски, Кремена Рожевска, Елена Маргаритова, Тодор Тодоров и др.

Петров натърти неколкократно, че още не е разпитван зам.-кмета Димитър Кацарски, с което, по думите на адв. Красимир Елдъров, оказва натиск върху длъжностното лице какво евентуално да говори.

ОБВИНЕНИЕТО

Обвинението срещу кмета Иван Тотев е повдигнато на 28 декември 2016 точно преди Нова година, когато почти никой не работи. Наложена му е мярка парична гаранция от 20 хиляди лева.

Според младите лъвчета на Сотир Цацаров, кметът на Пловдив е привлечен като обвиняем, че като възложител на обществена поръчка в периода 30 април 2014 - 17 декември 2014, е нанесъл щета на община Пловдив от 1 млн. лева.

Тезата се крепи на две неща: към 30 април 2014 нямало одобрен инвестиционен идеен проект, и второ - липсвата план-сметка за количествената стойност на поръчката.

Според хората на Цацаров, Тотев искал да набави чрез престъпно деяние по чл. 282, ал 3 от НК облага за фирма Запрянови 03 на стойност 1 милион, което е особено тежък случай, ако се докаже.

Прокурор Петров в прав текст предположи, че ако Тотев не бъде отстранен, можело заместникът му Димитър Кацарски да не отговори изчерпателно! Същото важало и за вече разпитаните свидетели.

Това не е ли натиск на самата прокуратура как да говорят и против кого свидетелите, контрира адв. Елдъров.

Петров пък продължи, че и членове на комисията за обществената поръчка, като назова по име една от дамите, можели да допълнят показанията си в бъдеще.

Колежката ми от СГП Варадинова и местният окръжен прокурор Спиров го подкрепиха.

ИЗНЕНАДАН СЪМ ОТ СПИРОВ - КАЗА АДВ. ЕЛДЪРОВ!

Недоумявам как може по процедура по чл. 69 прокурор да изразява недоволство от наложена парична гаранция - пледира той. На вас, уважаема г-жо окръжен съдия, ви се внушава, че трябва нещо по-сериозно, каза Елдъров на съдия Силвия Цанкова.

В какъв процес сме - на отстраняване от длъжност или... недовърши той.

След репликата Спиров спря да говори въобще в зала, освен че поддържа фронтмена на обвинението на СГП Димитър Петров.

Петров на база предположения се взира в бъдещето, продължи Елдъров, такова каквото му се ще да го види. Въпросният Кацарски - най-важният според СГП, интересно защо не е разпитан досега, след като на 28 декември 2016 точно преди Нова година на кмета Иван Тотев не само му се повдига обвинение, но и му се налага мярка от 20 хиляди лева? ЗАЩО?

Че и тази мярка на някои прокурори като Спиров не им харесва!

Абсолютно на всеки може да се спретне обвинение в тази държава, това означава ли че трябва човекът да бъде отстраняван за неизвестен период и още повече - ако обвинението не стигне или падне в съда?

Тези папки тук не произхождат от ДАНС, а над 80% от община Пловдив, посочи адв. Елдъров. Те са предоставени на Окръжна прокуратура Пловдив от човека, който сега е пред вас, каза защитникът на кмета Иван Тотев. Това не е работа на прокуратурата, а именно на кмета, заключи той.

Елдъров цитира случая с кмета на Перущица, на който по подобен сценарий се искаше отстраняването, но Апелативен съд Пловдив не го допусна.

Защо не разпитахте Кацарски досега, за да не става камък на човешки съдби, обърна се адвокатът към Петров и Варадинова.

Елдъров, който е бивш прокурор от кариерата, е категоричен, че разпити на десетина свидетели не отнемат повече от седмица-две. Срок до 15 февруари, докогато кметът Тотев е в отпуск, е достатъчен досъдебното производство да приключи.

В искането на СГП няма нито един аргумент освен формалния - обвинение за престъпление от общ характер. Няма никаква трудност в наше време някой да стане обвиняем, каза Елдъров. Но тези нарушения, ако ги има, кметът ли ги е извършил? Да не би 1 млн. да са потънали в неговия джоб?

Всички разпитани членове на комисията по поръчката за Зоокъта казват, че не са юристи. Ето - и кметът е инженер. Той носи отговорност, но щом сте в начална фаза - защо не продължите, ако не откриете нищо? С какво ще ви попречи кметът, като нямате нито едно дори косвено доказателство от 2014-та досега това да се е случило, попита обвинителите адв. Елдъров.

ВЪРЖИ ПОПА ДА Е МИРНО СЕЛОТО - ЗНАЕ СЕ КОИ СА ВРЪЗВАЛИ ПОПОВЕТЕ, продължи той. Цялата теза на обвинението не почива върху факти, а върху разсъждения. Затова пред съда се четяха и имената на свидетелите и на бъдещите свидетели - да бъдат сплашени, каза защитата. Да знаят какво се очаква от тях и да го сторят! Ето как се водят такива дела.

Излизането в отпуск само демонстрира добронамереността на моя подзащитен, каза адвокатът.

Искането на Софийска градска проуратура е стресиращ незаконосъобразен акт. Макар и обвито в реториката на закона, то преследва ясна цел - да се допълват показания по усмотрение на прокуратурата и че Димитър Кацарски не знаел какво да говори, докато кмет е Иван Тотев.

Е, НЕ МОЖЕ ДА ИМА НА ЕВРОПЕЙСКО НИВО ПОДОБНО ДОСЪДЕБНО ПРОИЗВОДСТВО!

Според прокуратурата и като излезе в отпуск, кметът на Пловдив пак греши. Ами тогава да си стои вкъщи, само така няма да има притеснения!

От 7-8 години целенасочено се стресират хора, които могат да бъдат излъчени от народа за ръководители, каза адв. Елдъров и даде примери с бившия кмет на Стамболийски, с екскмета на Куклен, с бившата кметица на район Централен в Пловдив, с кмета на Перущица.

Няма констатирана злоупотреба от страна на Иван Тотев, добави адвокатът. Според него искането за отстраняването на градоначалника е заради определен свидетел какво да говори и е казуистично, което е прецедент.

Ще бъде ли възстановен г-н Тотев на длъжност, ако съдът сега го отстрани, след месец, когато най-накрая разпитате въпросния свидетел, попита риторично Елдъров. Защото имаме горчивия опит - отстранява се човекът и повече не се възстановява!

Елдъров атакува СГП и че е завела досъдебното производство на специален отчет.

СО не фигурира в Наказателния кодекс, опита се да го репликира прокурор Петров.

Не фигурира, ама го пишете върху папките, каза Елдъров. Може неволно да го правите, но така обслужвате политически цели.

Трима прокурори не могат да разпитат 10 души за месец... Седмица им стига, каза топадвокатът.

Елдъров поиска съдът да отхвърли искането на СГП и в рамките на отпуската на кмета да си свърши разпитите по досъдебното производство. Ако времето на столичните прокурори не стигне, след месец да входират ново искане за отстраняване.

НЕ МОЖЕ ПРОКУРАТУРАТА ЗА НАТИСКА ЗЕЛЕНОТО КОПЧЕ НА СЪДА КОГАТО СИ ПОИСКА, каза адвокатът.

Ако бъде утвърден този модел и от съда, няма да има никаква сигурност за никого. Този модел се тества в Куклен, в Стамболийски, в Перущица, в Пловдив, ще стигне и в София, добави той.

Как така става, че при двама отказали да образуват производство известни пловдивски прокурори - един от Окръжна и друг от Апелативна прокуратура, СГП се извива на 180 градуса? Вместо пловдивчани да имат зоопарк да се лансират политическите стремежи на някого си?

Сигналът, посочи Елдъров, е отпреди 2 години. Заслужава ли си Пловдив да е с отсранен кмет, мажоритарно избиран втори път, за да си свърши прокуратурата това, което си е наумила, понеже в папките го няма?

Прокурор Петров репликира Елдъров, че макар пловдивската прокуратура да е отказала да образува производство, впоследствие сама поискала от главния прокурор Сотир Цацаров производството да се възложи на друг район.

И Цацаров го възложил на СГП. Защо след оставката на Борисов - не става ясно на този етап. Според Петров отговорността за въпросната обществена поръчка е на кмета на Пловдив без значение какво е казала комисията.

Вие целите отстраняване на легитимно избран кмет без нито едно доказателство, че е упражнявал какъвто и да било натиск, контрира Елдъров. Къде е митичната преписка на ДАНС? Защо я няма в папките? Целите въздействие и натиск върху свидетелите от вас самите - от прокуратурата.

От кой да се страхуват тези хора? Може би от вас!

Ако 5 години не стигнете до дело, значи ли че Пловдив ще е без избран кметь понеже така сте решили?

СЪДИЯ СИЛВИЯ ЦАНКОВА ЩЕ СЕ ПОИЗНЕСЕ В 17,30 ЧАСА ПО ИСКАНЕТО НА СГП ЗА ОТСТРАНЯВАНЕ НА КМЕТА ИВАН ТОТЕВ.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари (12)

Покажи предишните коментари
 • жалко за Иван

  Тотев го сготвиха некадърниците Кацарски, Сукарева, Илиян и набедената адвокатка Емилия Петрова-Ангелова, която точи общината с 4 000 лева на месец.

 • културен ПРОТЕСТ

  ==ТИХ, ЦИВИЛИЗОВАН ПРОТЕСТ==За да не тревожим съседите, вместо пред съда, събираме се по-първите хора, НОТАБИЛИ ОТ ПЛОВДИВСКАТА КЛЕПТОКРАЦИЯ в светилището на Света Петка. Скришно, без да парадираме, не сме такива простаци. Няма да крещим, а ще ШЕПНЕМ "ДОЛО ЦАЦОВ, САМО ТОТЕВ" -пак толкова резултат може да се очаква.

 • Кацарски

  Аиде сега ни сме го сготвили?

 • ЗООгейт =ZOOgat

  ЗООгейт =ZOOgate= Мисля си, че е само хитро подбран най-дребният Казус нарочно за да се отклонява вниманието на обществото от ГОЛЕМИТЕ УДАРИ на крадливата КлептоКрация управляваща Пловдив. Които са МНОГОмилионни престъпления, а не такава цаца. Да видим доколко от София ще успеят да ни разбримчат преди изборите. Недостатъчно е да му се отнеме ВЛАСТТА (пък да си назначи "заместник" пак Той!) - а следва да го задържат под стража, за да не замине (към Сърбия като други Хитреци?) да си кльопа спечелените с честен труд милиони из Сейшелите

 • мдаа

  Изключително слабия юридически екип на община Пловдив е виновен за това, барабар с палячото-лъжец Кацарски.

 • читател

  Ето докъде са стигнали пипалата на гнусната ягодинска масоно-одринска сган!Но ние ще победим!Но пасаран!Венсеремос!Куба ще бъде наша!

 • разум-ен

  По- политическа поръчка от тази няма. #КОЙ НЕ ПРОЩАВА инакомислието, изразено публично в ОС, а и има вероятна намеса на бивши президенти със засегнат бизнес. Вече 5 години Пловдив е игнориран от Батюшката от столицата. Сега беше най-удобното време да бъде ударен Пловдив!!!!

 • адвокат

  За тази пледоария колегата Елдъров заслужава поне 6 цифрен хонорар ! Голям, велик е Елдъров , клиентите да си плащат веднага , ами така де , що кинти са отмъкнали от пловдивчани , имат ги . А , Елдъра е прав и велик и ще го спечели това дело.

 • VanDoc

  Фарс изпълнен от Сотир Методиев Пеевски. Поръчан от олигарсите Цоцорков и Гергов.

 • читател

  Ей палячовци от Цацаратурата, срам няма те ли?
  Участниците в масонско-ягодовското ветрило, чиято единствена цел е да свали управлението на ГЕРБ в Пловдив, са: Зико - "дясната подметка" на Митьо Пищова, политкомисар Славчо - "лява, патриотична подметка" на Митьо Пищова и Каймаканов - играещ ролята на фес на Митьо Пищова от село Ягодово...
  http://www.plovdiv-online.com/media/k2/galleries/71331/2.JPG
  Целият този "ГЕНИАЛЕН" план е замислен в масонската кочина на пловдивския "олигарх" с "благословията" на местния митрополит Николай и единствената му цел е изместването на ГЕРБ от управлението на Пловдив.
  http://static02.podtepeto.bg/uploaded/images-09-2009/lov052.jpg
  http://static01.podtepeto.bg/uploaded/images-09-2009/ger22.jpg
  http://politikata.net/wp-content/uploads/2014/10/20141006.qedtgveqnk1.jpg
  Постът е от времето на последните местни избори...

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм