Бременна заседателка спря дело за побой /снимки/

Автор:
Събота, 10 Септември 2016 09:17
Бременна заседателка спря дело за побой /снимки/

Първо в Plovdiv-online: Заченала съдебна заседателка прати скандално дело срещу улични биячи за след две години!

Съдия Веселина Печилкова прекрати наказателното производство по делото, водено в Районен съд - Пловдив срещу биячите на ученика Румен Боянов Койчев – син на пловдивската журналистка Искра Койчева.

Скандалното дело се точи близо година и половина, а сега ще тръгне към решаване след още толкова време.

Обвинените за зверския побой се смееха доволно в съдебна зала още от старта на процеса до края му - вижте снимките по-долу.

Припомняме, че на 03.01.2015 г. 17-годишния Румен Койчев бе нападнат и пребит от група непълнолетни.

Намесата на граждани предотвратиха по-тежки последици, но момчето трябваше да лекува избит зъб и други телесни повреди.

След проведеното разследване районната прокуратура предаде на съд за причиняване на телесни повреди по хулигански подбуди непълнолетните Георги Иванов Иванов, Васил Бойков Мицкулев, Димитър Стоянов Хорозов, Виктор Руменов Радин, Николай Стоянов Петров и Спас Христозов Радичев.

Разглеждането на делото започна на 21.04.2015 г. в съдебен състав с председател съдия Веселина Печилкова и две съдебни заседателки.

Призовани бяха 21 свидетели и 2 вещи лица. Насрочени бяха 13 съдебни заседания.

Последното се оказа фатално за делото.

След множеството разпити и очни ставки, участниците в процеса очакваха приключването му, стана ясно, че една от съдебните заседателки е подала молба за освобождаването й от участие в процеса поради напреднала бременност и невъзможност да изпълнява задълженията си в съда.

Това даде основание на съдия Печилкова да прекрати наказателния процес и да изпрати делото на председателя на Районния съд за определяне на нов съдебен състав, който да започне делото отначало.

Plovdiv-online се обърна за коментар към адвокат Красимир Елдъров – повереник на пострадалия Румен Койчев, който заяви:

При това положение няма никаква процесуална възможност делото да продължи с включването в съдебния състав на нов съдебен заседател. Законът изисква съдията и съдебните заседатели да имат лични и непосредствени впечатления от разпитите на подсъдимите, свидетелите, вещите лица за да формират своето лично убеждение за виновността или невинността на подсъдимите в процеса.

За съжаление, много време и усилия бяха отделени за изясняването на този казус, а тепърва ще трябва делото да стартира отново и повторно да се призовават за разпити не само подсъдимите, но и всички свидетели и вещи лица.

Този случай налага предприемането на съответни организационни мерки от ръководствата на съдилищата за включването още от самото начало на процеса на резервен съдебен заседател, който да присъства на всички заседания и при необходимост да замести отсъстващ член на състава.

Това е единствената процесуална възможност за да се избегнат последиците от последващото започване на делото отначало и свързаното с това неимоверно забавяне на момента на произнасяне на окончателния съдебен акт – присъдата и решението на следващата съдебна инстанция.

За съжаление това се прави рядко и единствено по някои дела, преценени от ръководителите на съдилищата като такива с подчертан обществен интерес.

По мое мнение всяко дело с повече от пет подсъдими и повече от 20 свидетели, каквото е и настоящото, трябва да бъде предварително преценявано преди насрочването му за риска от болнични, продължителни пътувания в чужбина и др. на съдебните заседатели и при необходимост процеса да започне задължително с участието на резервен съдебен заседател.

Plovdiv -online ще следи темата и ще информира своите читатели за повторното разглеждане на делото.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм