Носителят на Хр. Г. Данов - Да живее Славчо Атанасов!

Автор:
Петък, 10 Юни 2016 17:57
Боил Банов и Иван Гранитски Боил Банов и Иван Гранитски

Максим Горки е написал На дъното, но спокойно може да смени заглавието си на Дъното няма край.

Както Plovdiv-online писа само преди 2 дни, нивото на националните награди Христо Г. Данов продължава да пада главоломно.

Тазгодишният носител на Голямата награда за цялостен принос е „един много голям български патриот“ по думите на зам.-министъра на културата Боил Банов – Иван Гранитски, осветлен от Комисията по досиетата през 2008 г. като агент Огнян.

Гранитски благодари за наградата първо на новия шеф на Парламентарната комисия по култура и медии Славчо Атанасов, а след това цитира името му възторжено половин дузина пъти.

Самият Атанасов се появи на церемонията в черен костюм и бе разцелуван по двете бузи от местни интелектуалци начело с Божана Апостолова.

Иван Гранитски, новият носител на Голямата награда Христо Г. Данов, оглавил националния инициативен комитет Съзидание от леви интелектуалци, подкрепили преизбирането на президента Георги Първанов, завърши речта си с Да живее Славчо Атанасов!

В този момент малцината, останали на церемонията, си тръгнаха мълчаливо по отвесните стълби на дома на големия пловдивски възрожденец...

От журито специално изтъкнаха, че Голямата награда за цялостен принос се дава от министъра на културата, а не от тях.

Припомняме, че миналата година носител на Голямата награда Христо Г. Данов бе Надежда Захариева, бивш зам.-министър на културата, автор на текстове за попфолк.

Призът Христо Г. Данов за книгоразпространение получи Стойо Вартоломеев за веригата си от 15 книжарници с марката Хермес.

Той обяви, че дарява паричния еквивалент на наградата за Мемориала на духовността Пловдив, за чието изграждане още преди 10 години ОбС е гласувал 10 000 лева, но до днес нито парите са осигурени, нито нещо друго е свършено.

Идеята на проекта е край Народна библиотека Иван Вазов на специален постамент да бъдат изписани имената на големи български творци, свързали съдбата си с Пловдив.

В раздел Електронни издания призът отиде при Портал Култура.

Старозагорската библиотека Захарий Княжевски спечели наградата в раздел Библиотеки и библиотечно дело.

Литературният критик Митков Новков взе приза Христо Г. Данов За представяне на българската книга.

Виктор Самуилов е тазгодишният призьор в раздел Издание за деца с книгата си Не е честно.

За изкуство на книгата наградата взе Борислав Стоев, а в раздел Хуманитаристика - Георги Гочев за преводите си на Платон и Аристотел.

В Превод на художествена литература призът отиде при Манол Пейков, а за Българска художествена литература - при Ангел Игов за романа му Кротките.

Половината от номинираните за националните награди Христо Г. Данов не дойдоха на церемонията, а присъствието от година на година е все по-рехаво.

Тази година бе 18-тата поред от учредяването на приза. Както и тръгнало, през 2019-та, когато Пловдив е Европейска столица на културата, нищо чудно наградата да бъде закрита или преформатирата - За патриотични заслуги.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари (7)

 • г-жа Бандерова

  Г-жа Райна Петрова-автор на 24 книги и незабравими сентенции беше Достойният Кандидат!Хвала!

 • 777

  Добре би било като послепис под инфото да бъдат изписани имената на членовете на журито...

 • умница

  Неодържимо ми се повръща. Иван Гранитски - чугунен комунист и оттътък! Славчо - цървул от първомайско, мьекащ диалект и интелект на борец - шеф на медиите. Справка на 15 минути за здравословното състояние на наркодилър. Слънчев бряг - "България - това е мястото"/по Силвестър Стълоун/. Радан Кънев в Тромонциум - безсилието на мишките, което никога, ама никога няма да станат лъвове.

 • ....

  На Иво Инджев ли да дадат наградата, не разбрах каква ви е претенцията чак толкова.

 • тото

  Тъпата Умница като и се повръща да повръща май е прекалила с водките.

 • за ИВан

  При този зам. кмет по култура Ам. Гешева,резултатите не биха могли да бъдат други.Герберите нямат собствени кадри и скоро ще си получат заслуженото.Хората на Славчо са навсякъде и в Общината и в общинските предприятия и по кметствата,чакат в засада удобния момент.

 • РАЗУМ-ЕН

  КОМУНИСТ КОМУНИСТА ОКО НЕ ВАДИ. НИЩО НОВО ПОД СЛЪНЦЕТО. ГРАНИТСКИ (КОЛКО ПАРИ И КОЙ НАЛЯ В ИЗДАТЕЛСТВОТО МУ, САМО И САМО ДА СЕ ПОДКРЕПЯТ МАТЕРИАЛНО ЧЕРВЕНИ "ИНТЕЛЕКТУАЛЦИ"), НАПРАВИЛ УСТНО УПРАЖНЕНИЕ НА ИНТЕЛЕКТУАЛЕЦА НА ИНТЕЛЕКТУАЛЦИТЕ, ПРЕДСЕДАТЕЛ НА КОМИСИЯТА НА ИНТЕЛЕКТУАЛЦИТЕ В НС- СЛАВЧО. ЛОШОТО Е, ЧЕ ТОВА СТАВА В ПЛОВДИВ. ЛОШОТО Е НАИСТИНА ОТ ГЕРБ СПЯТ, А ХОРАТА НА ИНТЕЛЕКТУАЛЕЦА НАИСТИНА ЧАКАТ САМО ДА ИМ ДОЙДЕ ВРЕМЕТО, И ТО НА ОБЩИНСКА И ДЪРЖАНА ЯСЛА. МОМЧЕТА, СПОМНЕТЕ СИ 2013.

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм