100 бона за родители на починало от рак дете

Автор:
Сряда, 13 Април 2016 11:43
5-годишната Габи 5-годишната Габи

100 000 лева обезщетение присъди Пловдивският административен съд на родителите на 4-годишната Габриела Петрова, която почина от остра лимфообластна левкемия заради отказана трансплантация в чужбина.

Причината – детето имало сестричка, подходяща за донор и операцията можело да се извърши в България.

По същото време обаче фондът отпуснал парите за трансплантация на стволови клетки в чужбина на друго момиченце със същата диагноза, защото тя нямала донор в семейството.

Сумата трябва да бъде платена на Петър и Росица Петрови от Министерството на здравеопазването и Фонда за лечение на деца в чужбина, които си поделят вината заради забавеното лечение и последвалата смърт на детето.

Семейството живее вече в Италия, където Габи е погребана, след като издъхва в местна болница заради закъсняла трансплантация на стволови клетки.

Делото се гледа в Пловдив, където е последния адрес на фамилията.

Габи от Русе се разболяла от левкемия през 2008 г. и е била излекувана, но след 3 години болестта се върнала.

Лекар от УМБАЛ Св. Марина във Варна казал на семейството, че е необходима тежка химиотерапия, чрез която да се постигне ремисия и да се трансплантират стволови клетки.

Петрови подали искане за финансиране до фонда за лечение на деца в чужбина, но на 13-ти април 2011 г. получили отказ.

Чрез дарителска кампания родителите събират средства и пращат 5-годишната Габи в Италия, но вече е късно и тя издъхва.

Лекарите изумени от гъбичните инфекции в тялото заради забавяне на лечението, посочва учителката на сестричката на Габи, свидетелствала пред Пловдивския административен съд.

Семейството подава жалба в Комисията за защита на дискриминация /КЗД/ за неравнопоставено третиране на Габи и другото дете с нейното заболяване.

При трансплантация от напълно съвместим фамилен донор могат да възникнат същите усложнения, както и при нефамилен. Различна е единствено процентната вероятност за появата им, посочва експерт пред КЗД.

Освен това европейските клиники иматс по-големи възможности за реакция при страничните ефекти, които могат да се появят след трансплантацията на стволови клетки, потвърдили медици пред Комисията.

Заключението на КЗД е, че Габи е дискриминирана и неоправдано по-неблагоприятно третирана от фонда само затова, че е имала кръвен донор от  фонда за лечение на деца и  Министерството на здравеопазването.

За съжаление решението излиза на на 12 март 2013 г. когато Габи вече е починала.

Родителите на Габи е нямало да търсят финансиране от държавата за лечение в чужбина, ако у нас са били създадени условия за качествена терапия на пациентите с онкохематологични заболявания чрез подсигуряване на необходимия брой донори на костен мозък за нуждите на страната и натрупване на достатъчно количество генетичен материал в обществената банка, се казва още в заключението на КЗД.

Тезата на Министерство на здравеопазването и на Фонда за лечение на деца в чужбина, че дискриминационното отношение е само по отношение на починалото дете, но не и на родителите му, е несъстоятелна до степен, граничеща с цинизма. Родителите са изпитвали чувство на вина и безсилие, тъй като не са били в състояние да осигурят своевременна терапия на детето си. Тези страдания едва ли ще бъдат заличени до края на живота им, се посочва в мотивите за решението на съдия Александър Митрев.

Още по-грубо и абсурдно е твърдението на ответниците, че доказателства за настъпили неимуществени вреди за родителите не били събрани или ако има, то те се отнасяли единствено за бащата на детето. Липсвали доказателства за преживени страдания от майката. Настоящият състав счита за излишен по-нататъшен коментар на подобни аргумент,  отбелязва още съдия Митрев.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм