Пловдив чака 3 млн. туристи през 2019

Автор:
Петък, 22 Май 2015 11:43
Пловдив чака 3 млн. туристи през 2019

3 млн. туристи чака Пловдив през 2019, когато ще е Европейска столица на културата.

Това обяви кметът Иван Тотев, който вчера се завърна заедно със заместника си Стефан Стоянов и шефа на фондация Пловдив 2019 от Брюксел, където официално градът бе обявен за европейска столица на културата.

Честито на пловдивчани, честито на цяла България, каза Иван Тотев в първата си пресконференция у нас по повод най-значимото отличие за български град, получавано някога.

Моментът бе много емоционален, припомнихме си пътят, който изминахме през трите и половина години от подаването на апликационната форма на Пловдив, каза Тотев.

Да видиш и чуеш как министърът на културата на Италия и Европейският комисар по култура разказват за Пловдив и презентират града пред Съвета на министрите е нещо наистина емоционално.

Това е най-големият формат, касаещ градовете в Европейския съюз. Няма по-голяма възможност един град да изпъкне в Европа и да популяризира куртурно-историческото си наследство, както своето, така и на цяла България, продължи Иван Тотев - пред огромната европейска сцена от над 500 млн. граждани.

Кметът на Пловдив обеща да привлече всички български градове, които искат да участват и ръка за ръка с правителството и министерството на културата да направят така, че България да се гордее през 2019-та.

Той изрично благодари на общините от пловдивска област, подкрепили кандидатурата на града, на всички институции и над 120 чуждестранни партньори.

Спечелихме благодарение на реалистичен проект и стройна и добре конструирана програма, която е отворена за съдържание до 2019-та.

Вече сме в контакти с италианския град Матера, който също е столица на културата през 2019, разменени са делегации, а кметът на Матера се чака през септември в Пловдив.

Градът влиза и в режим на мониторинг от страна на Европейската комисия от тази година до 2018-та, когато ще се утвърдят и 1,5 млн. евро европейски средства.

Проектите за квартал Капана - място на творчески индустрии, площад Централен, художествената галерия, Малката базилика, Римския стадион, Цар Симеоновата градина са помогнали изключително на Пловдив.

Но градът ще стартира и проекти, които ще завършат и след 2019-та, обеща Иван Тотев.

Той посочи и нарасналия брой на нощувките - 405 000 към края на 2014.

Смятаме, че през 2019-та Пловдив ще бъде посетен от 3 млн. туристи, каза още Иван Тотев.

Градът е заложил реалистично финансиране от общо 34 млн. евро за Европейска столица на културата, като парите са за всичките 6 години.

20 млн. лева от тях са държавно финансиране, като първият транш от 1,5 млн. лева ще пристигне до седмици, а най-големият - 6 млн. е за самата 2019-та.

Всичките 20 млн. са само за съдържание, а не за инфраструктура, каза още Иван Тотев.

До седмици се обявяват Отворени покани към всички културни оператори да кандидатстват с проекти за 2019 и годините до нея, съобщи зам.-кметът Стефан Стоянов.

Оценяването ще се прави от общинската фондация 2019.

Гледаме на приза Европейска столица на културата като на инстумент, който да подпомогне развитието на Пловдив и културната общност в страната, отбеляза още Стоянов.

Но днес и утре е време за празнуване, заключи зам.-кметът по култура.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм