Започват проучванията на Небет тепе

Автор:
Сряда, 13 Май 2015 13:21
Кметовете на Пловдив и Родопи с шефа на Археологическия музей Кметовете на Пловдив и Родопи с шефа на Археологическия музей

Геофизическите проучвания, заснимания и документиране на Небет тепе започват идната седмица, съобщи шефът на пловдивския Археологически музей доц. д-р Костадин Кисьов.

Разрешенията за проучванията вече са издадени.

Заснеманията с георадари ще установяват дали има запазени градежи от камък, докъде продължава западният крепостен зид и ще датират градежите.

На база на тях ще се направи пълна документация на Небет тепе, каквато към момента липсва.

Кисьов посочи, че северната, източната и западната крепостни стени са само сектори от укреплението на цялото Трихълмие, като Небет тепе е било само част от древния град.

Идеята е чрез проект на база документирани заснемания и археологически разкрития да се покаже максимално непроучената част на Небет тепе.

Междувременно 21 интелектуалци инициират създаването на Обществен съвет за култура и културно наследство, чието учредяване ще е на 21 май 2015 г. от 18 часа в залата на Съюза на учените в България - Пловдив, ул. "Митрополит Паисий" №6.

В инициативния комитет са: Александър Секулов, Анна Дякова, Бистра Колева, Ваня Трингова, Василка Танкова, ст.н.с., Васко Стоев, Жени Танкова, Жорж Трак, Иво Дернев, Ирен Алексиева, Йордан Велчев, Константина Пехливанова, доц. Красимира Кръстанова, доц. д-р Мария Шнитер, Мина Боспачиева, Мичо Димитров, Нели Кaраджова, Пенка Калинкова, Петкана Бакалова, Снежана Фурнаджиева, доц. Юрий Янакиев.

Около 100 пловдивчани са поканени да се включат в учредяването на съвета.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм