Каназирева: Дългът на Пловдив расте главоломно

Автор:
Петък, 28 Март 2014 13:17
Каназирева: Дългът на Пловдив расте главоломно

Лидерът на Обединение за Пловдив Дани Каназирева мотивира отрицателния вот на групата си в ОбС по бюджетната прогноза за периода 2015 – 2017 г. с главоломното нарастване на общинския дълг.

Според нея разчетите на публичните финанси за следващите три години не са обосновани икономически и носят риск от увеличение на данъци и такси за пловдивчани.

Общинският дълг главоломно нараства от 37 млн. лева в края на 2013 г. на 40 млн. лева през 2014 г., каза Канизерева.

В края на на 2015 г. достига 59 млн. лева, а през 2016-та – 74 милиона.

Задълженията към банки, фондове и търговски дружества се изплащат по 9 договора, като лихвите нахвърлят 8 млн. лева.

Размерът на този рекорден дълг не съответва на размера на собствените приходи, посочени в бюджетната прогноза, категорична е Каназирева.

Получава се финансов алогизъм: от 2013 г. до 2016 г. задълженията на общината нарастват с 37 млн. лева, докато през същия период местните постъпления в бюджета намаляват, макар и с 1 – 2 млн. лева.

През последните две години общинският дълг почти се изравнява със собствените приходи на общината, което неизбежно ще доведе до нов ръст на данъци и такси и до абсолютната невъзможност за нови инвестиции за развитието на градската инфраструктура, както и за съфинансиране на проектите през следващия програмен период, считат от Обединение за Пловдив.

Според групата на каназирева, в бюджетната прогноза, приета на сесия вчера, няма разяснение за какви обекти ще се разходват заемите.

За какви цели по програма Джесика ще взимаме кредит от 6 млн. лева, от ЕСКО фондовете – 5 милиона, от Флаг – 3 милиона? - пита Каназирева.

И въз основа на какви нормативни документи кметът се готви да тегли 11 млн. лева от Европейската банка за възстановяване и развитие през 2015 г. при положение, че законът изрично забранява общинските съвети да взимат решения за заеми 9 месеца преди изтичането на мандата? - заключава тя.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари (6)

 • РЕВИЗИЯ

  бюджета на Пловдив е 220 000 000 лв. къде отиват тези пари че нестигат за нищо .Вдигнахте данаците до небето само заеми искате а нищо не правите май всички пари ги давате за градинки и фитнеси ама те са толкова скъпи че бюджета свършва май плачеш за една ГОЛЯМА РЕВИЗИЯ

 • Иван

  тази гергова сервиторка, защо не пита , колко се окраде при Славчо ,и няма нищо направено за Пловдив. А сега когато се вижда колко се прави за града, си прави на сьвестен гражданин.Аз като пловдивчанин питам, с какви пари си купихте автомобила ? И как вашите сьпартиици, си построиха в Тракия,на общинския паркинг, цял комплект от жилищни кооперации? Не на нас другарко, с тези черни пияри.

 • Михаил

  Пловдив става все по-красив, прекрасен град, всички предишни съветници вън, досега само са прибирали, чак сега Пловдив оживя

 • ПП

  Славчу взе 50 млн. заем и ефектът от него за града беше нулев. Тотев ако взима заеми поне виждаме къде отиват.

 • ,av,qv

  А БЕ КАНАЗИРЕВА НА ВСЯКА МАНДЖА МЕРУДИЯ СИ!А МИ ДО ТЕБ ШИШМАНОВ КОЛКО КОМИСИОННА ВЗИМА????ПОЛИТИЧЕСКИ ПРОСТИТУТКИ!!!!!

 • ГРЕТА

  КАНАЗИРЕВА И ШИШМАНОВ В ЗАТВОРА ЗА ИЗМАМИТЕ !!

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм