На 3/03 РИМ с безплатна изложба БГ Възраждане

Автор:
Четвъртък, 27 Февруари 2014 14:47
На 3/03 РИМ с безплатна изложба БГ Възраждане

На 3 март 1878 година в градчето Сан Стефано, предградие на Истанбул, е подписан мирен договор между Русия и Османската империя.

С него се слага край на Руско-турската освободителна война (1877-1878г.) и се създава Българска държава след 500-годишно робство.

На 3 март 2014 година Регионален исторически музей – Пловдив ще работи с експозицията си „Българско Възраждане”, подредена в къщата на Димитър Георгиади, разположена на ул. „Цанко Лавренов” №1 в Старинен Пловдив.

Там е разказана историята на град Пловдив от XV до XIX век.

Богатият веществен, документален и снимков материал дава възможност на посетителите да се потопят в атмосферата на далечното минало на града – време на чуждо владичество, но и време на отстояване на националната идентичност на българите.

В залите на първия етаж са представени етническото многообразие и стопанското развитие на Пловдив от османската епоха.

На втория и третия етаж са развити темите за борбата на българите за новобългарска просвета, самостоятелна църква и национална независимост.

По случай Националния празник на България, музейната експозиция „Българско Възраждане” на Регионален исторически музей – Пловдив ще работи със свободен вход и всички граждани и гости на града ще имат възможност да я разгледат безплатно между 9:30 и 17:00 часа.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм