Каназирева иска гаранции от Тотев за Онкото

Автор:
Четвъртък, 20 Февруари 2014 08:19
Каназирева иска гаранции от Тотев за Онкото

Съветниците от „Обединение за Пловдив" настояват да започне проектиране на новата база

Общинските съветници от ППГОС „Обединение за Пловдив" са склонни да подкрепят на днешната сесия предложението на кмета Иван Тотев за преобразуването на части от Транспортна болница от публична в частна собственост.

Нашето изрично условие е кметът да даде гаранции, че част от средствата, които общината ще получи от продажба на имота, ще бъдат насочени за подготовка на проект за разширение на Втора база на Онкодиспансера на бул. „Александър Стамболийски", обясни председателят на групата Дани Каназирева.

Само при това условие съветниците от „Обединение за Пловдив" ще гласуват днес предложението, което се внася повторно на сесията. Категорични сме, че онкоболните трябва да бъдат извадени от старите, нехигиенични и грозни бараки, както и от амортизираната сграда в двора на ВМИ, където се помещава Първа база. Условията, в които се лекуват пациентите и работи медицинският персонал, са унизителни и са твърде далеч от понятието „здравословни". Загубени са 15 години, през които целият Онкодиспансер би могъл да се настани в свободната част на Транспортна болница, напомни шефката на групата. Съгласни сме, че наистина ще бъде неудобно за болните да се разкъсват между две бази, ако част от диспансера остане на бул. „Александър Стамболийски", където се строи и лъчетерапевтичен комплекс, а другата се премести на ул. „Колхида". Искаме обаче Иван Тотев да гарантира, че общината незабавно ще започне проектирането на нова сграда, като едновременно с това ще търси начини за финансиране, коментира Каназирева.

На предишната сесия управителят на КОЦ д-р Калин Калинов показа идеен проект на новата база. Това са картинки, държим да се изготви проект по всички правила и да започне строителство, настоява Дани Каназирева.

Съветниците от „Обединение за Пловдив" считат, че общинските лечебни дружества трябва да разполагат с целия размер на печалба за миналата година. Те няма да подкрепят предложението за внасяне на дивидент в размер на 80 % от печалба в бюджета на общината, каквито намерения има администрацията. Редно е парите да се инвестират за подобряване на медицинското обслужване, коментира шефката на групата.

Каназирева ще пита кмета и ресорния заместник как от губещо години наред дружество Белодробна болница се е превърнала в печаливша. Нашата група от самото начало е против закриване на болницата, продължаваме да поддържаме това становище и недоумяваме защо здравният министър д-р Таня Андреева не е предприела досега никакви действия, подчерта Каназирева.

В качеството си на председател на временната комисия, създадена в Общинския съвет специално за болница „Д. Кудоглу", адвокат Каназирева не веднъж е търсила срещи и изпращала писма до министъра. Отговор не последва. До този момент няма резултат и от обещанията на съветниците и пловдивските депутати от БСП да запазят Белодробна болница. В същото време новото отделение за лечение на туберкулоза в УМБАЛ „С. Георги" няма лиценз , който се издава от министерството. Белодробната болницза виси във въздуха. Какво е това - бездействие или безпомощност, пита председателят на „Обединение за Пловдив".

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари (4)

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм