12 еврограда подкрепят Пловдив за културна столица

Автор:
Понеделник, 17 Февруари 2014 13:24
12 еврограда подкрепят Пловдив за културна столица

Кандидатурата на Пловдив за европейска столица на културата получи подкрепа на 12 европейски града в специален меморандум, съобщи зам.-кметът Александър Държиков.

Това стана на двудневен кутурен форум в Атина на тема Солун и неговите европейски сестри, където участие са взели зам.-кметът Александър Държиков и районните кметове на Източен Петър Петров, на Западен Димитър Колев, на Централен Райна Петрова и на Северен Ральо Ралев.

Освен моралното измерение, което има тази подкрепа, през 2019 г. Пловдив може да направи съвместни прояви с тези 12 европейски града и те ще влязат в  апликационна форма на Пловдив за кандидатстването за столица на културата, обясни Тотев.

Той припомни, че втория етап, който ни предстои да преодолеем набляга именно на европейското измерение на културата в градовете - претенденти.

На събитието,  организирано от Министерството на културата на Гърция, са присъствали представители на  12 побратимени на Солун европейски града, сред които Марсилия Ница, Кьолн, Лайпциг и дуги.

Целта на форума е била да се презентира Солун като историческа, културна и туристическа дестинация, обясни Държиков.

Договорено е и посещение на кмета на Солун в Пловдив, но това ще стане след май, когато са местните избори в Гърция, поясни зам.-кметът.

На презентацията на Пловдив като кандидат за европейска столица на културата, присъствали и евродепутати от ЕНП, които обещали съдействие.

Основното бе, че осъществихме контакт с представителите на различните градове, запознахме ги с кандидатурата на Пловдив и изразихме надежда, че с тяхна подкрепа Пловдив ще бъде европейска столица на културата, обобщи Александър Държиков.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм