Каназирева настоява за регистър на партийните имоти

Автор:
Сряда, 29 Януари 2014 09:21
Каназирева настоява за регистър на партийните имоти

Председателят на „Обединение за Пловдив" иска да задължи кмета Иван Тотев да качи в интернет всички имоти, техните наематели – партии или фондации, както и размера на плащания наем.

Всеки да може да провери в интернет коя партия или фондация кой имот е наела от общината и какъв наем плаща. Това е целта на предложението, което председателят на ППГОС „Обединение за Пловдив" Дани Каназирева внася в Пловдивския общински съвет. Идеята е кметът Иван Тотев да бъде задължен до 31 март 2014 г. да създаде публичен регистър на общинските нежилищни имоти, отдадени под наем на политически партии, сдружения с нестопанска цел и фондации.

„Крайно време е това да става пред очите на хората, а не на тъмно. Гражданите ще виждат на сайта на общината името на наемателя, адреса на общинския имот и неговата площ, месечната наемна цена, която се плаща, както и решението, с което имотът е отдаден без търг и конкурс", обясни Каназирева.

Тя предлага още кметът да изисква всяка година до 31 декември сдруженията с нестопанска цел и фондациите, които наемат общински имоти, да предоставят отчет за дейността им в обществена полза. В регистъра да бъдат посочвани и получените от партиите гласове на последните избори.
„Така ще видим кой точно ползва тези имоти, дали върши някаква работа и в крайна сметка, дали има някаква полза за гражданите. Нека започнем от Пловдив, но няма да спрем – това трябва да бъде принцип навсякъде в България", мотивира се Каназирева.

Председателят на ППГОС „Обединение за Пловдив" напомня, че през годините в Общинския съвет са гласувани многобройни предложения за предоставяне на нежилищни имоти – общинска собственост, без търг или конкурс, на сдружения и фондации. Законът е създал подобна възможност с оглед подпомагане на обществено полезната дейност на тези лица. Наемът, определен от общината, е символичен, като дори в случаите, когато се развива стопанска дейност, се заплащат само 25 % от наемната цена, припомни Каназирева.

Адвокатката посочва и пример за липсата на правила: На последната сесия на Пловдивския общински е внесено предложение фондация „Толеранс" на общинския съветник от ДПС Джамисет Джафер да се отдадат под наем 5 декара общински имот на ул. Елба" 10. Според нея публичният регистър ще засили контрола и ще разсее съмненията за злоупотреби с общинските имоти.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари (6)

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм