Само 3 партии на Освобождението на Пловдив

Автор:
Четвъртък, 16 Януари 2014 11:45
Само 3 партии на Освобождението на Пловдив

Само три партии – ПП ГЕРБ, БСП и ВМРО-БНД почетоха 136 годишнината от Освобождението на Пловдив и поднесоха венци пред паметника на знаменития руски капитан – освободител Александър Бураго в Дондуковата градина.

Областният управител Каймаканов не се отчете дори с букет.

Сред десетките пловдивчани бяха кметът Иван Тотев, председателят на ОбС Илко Николов, районните кметове Ральо Ралев, Костадин Димитров, Димитър Колев, Петър Петров, омбудсманът Димитър Атанасов, съветниците от ГЕРБ Даниела Дженева, Атанас Узунов, от БСП Николай Радев и Тодор Кръстев, Камен Шишманов от ВМРО-БНД, Гичка Кърнева и други.

В изключително интересно слово историкът Владимир Балчев разказа малко познати факти от историята на Освобождението на града.

На 1-ви януари /14-ти по стар стил/ преди 136 години черкези палят къщи в Стария град, а турското командване разполага топове на върха на Небет тепе, с които да срине града при изтеглянето на армиите си.

Пловдив е спасен да последва съдбата на Пазарджик, който е разрушен на 2-ри януари, благодарение на френския консул в града и 20-те драгуни на капитан Бураго.

Френският консул – разказа Балчев, отива при валията, за да иска оръжие за християните които да се бранят от черкезките орди. Подкрепен от колегите си от Гърция и Италия, той успява, но Сюлейман паша до последно не изтегля оръдията от тепетата – Небет, Сахат и Джендем.

Тогава капитан Бураго с драгуните си влиза тайно в града и организира освобождаването му само за 1 нощ.

Отрядът му превзема последните оръдия оставени на гарата.

Започва паническото бягство на турците през Брестник и Куклен към Родопите.

В 13 часа на днешната дата преди 136 години младият руски капитан докладва:

Пловдив е освободен!

Нека не забравяме какво са направили европейските дипломати и самият капитан Бураго, които спасиха Пловдив от разрушение.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари (5)

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм