Екскмет на Велико Търново с 2 г. условно

Автор:
Четвъртък, 17 Октомври 2013 09:36
Екскмет на Велико Търново с 2 г. условно

Пловдивският апелативен съд потвърди присъдата на Великотърновския окръжен съд, с която екскметът Румен Рашев беше осъден на две години лишаване от свобода условно и лишаване от право дазаема обществена длъжност за 4 г.
Рашев, който бе клет на Търново от 1999 до 2011 е признат за виновен в това, че през периода 19.04.2005 г. - 10.10.2005 г., е нарушил, не е изпълнил служебните си задължения и е превишил властта и правата си, с цел да набави за Илстрой ЕООД облага в размер на 423 489,60 лв.

Сумата представлява незаплатената на Община - В. Търново цена на право на строеж върху общински недвижим имот за изградената от Илстрой ЕООД

След повторен правен анализ на доказателствата по делото, Апелативният съд прие за установено, че Румен Рашев в нарушение на служебните си задължения и превишавайки властта и правата си, в началото, на 19.04.2005г. е признал със своя заповед за спечелил конкурса участник фирма Илстрой ЕООД, чийто идеен проект е в противоречие с решение на ОбС - В. Търново.

Веднага след това, на 25.04.2005г. е сключил договор за учредяване на право на строеж, в който има предвидени клаузи, позволяващи бъдещо строителство на многофункционална сграда и излизащи извън рамките на неговите правомощия, като под знаменателя на по-високо по принцип обезщетение в проценти, на практика общината да получи много по-малко такова.

Продължава целенасочено да не изпълнява служебните си задължения, като не е отчел изпълнението на решението на общинския съвет, по повод на издадените заповед за определянето на фирма Илстрой като печеливш в конкурса участник и сключения с нея договор за отстъпено право на строеж.

Впоследствие, на 21.07.2005г., умишлено избягвайки, нужното съгласуване с ОбС е дал предписание за изработване на проект за изменение на предназначението на ПУП, при реализирането на който би могла процесната фирма не само да построи предвидената сграда, без да заплаща право на строеж, но и да се облагодетелства с осигуряването на едно по-малко обезщетение за останалото строителство.

Следва заключителният етап, при който 10.10.2005 г. със своята заповед кметът, въпреки очевидните нарушения в процедурата, е одобрил изменението на ПУП за промяна на предназначението на имота от изрично отреден „за спорт и атракции" в „за обществено обслужване и жилищни нужди".

Последното е позволило финализирането на започнатия строеж по най-изгодния за фирма Илстрой и респективно най-неизгодния за общината вариант, без да се заплаща отстъпено право на строеж върху построената многофункционална сграда с жилища и офиси, както и непълно обезщетение.
Решението на Апелативния съд може да се обжалва или протестира пред ВКС в 15-дневен срок.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм