Средновековни костюми в Нощта на музеите

Автор:
Сряда, 18 Септември 2013 16:11
Средновековни костюми в Нощта на музеите

Музеен център за съвременна история на ул. „Ангел Букорещлиев" № 14 ще представи изложбата „Българският средновековен костюм", която гостува в Пловдив за първи път.

Проектът е стартиран през 2004 година от Калина Атанасова, възпитаничка на факултет Изобразително изкуство към Великотърновският университет.

Цели се детайлно изучаване на облеклото, накитите, въоръжението на всички социални прослойки по времето на Второто българско царство (XII-XIV-ти век).

Проучването включва: изучаване на наличната тематична научна литература; издирване на средновековни стенописи; разглеждане на музейни сбирки, контакти с музейни работници, историци и археолози; извършване на детайлен анализ; изработка на схеми и подробни илюстрации, шиене на експериментални костюми; тестване на костюмите по време на средновековни лагери и фестивали.

През 2010 година част от резултатите по проекта бяха онагледени чрез изложба във варненския парк-музей „Владислав Варненчик", а през 2011-та цялата събрана информация беше представена в специален сайт - http://badamba.info/ , който се обновява и допълва непрекъснато.

В „Нощта на музеите и галериите - Пловдив" най-представителните и нагледни резултати от проекта за първи път ще бъдат демонстрирани на пловдивската публика.

Ще бъдат показани дванадесет реплики на костюми от XIII и XIV-ти век: на мъже и жени; боляри, граждани и селяни; военни и цивилни; накити и доспехи; шапки, колани и обувки.

Някои от тях предават общото впечатление за външния вид на средновековните хора, но други са детайлни реконструкции, изпълнени единствено с ползвани през древността материали и способи.

Към тях ще бъдат изложени дванадесет пълноцветни илюстрации на аристократи, войни и обикновени хора. Посетителите ще могат да влязат в директен досег с нашето средновековие – да научат как се обработва стъкло, как се изработват бижута, как се плетат колани, как се изучава фехтовка.

Ще научат от личен опит колко тежи една старинна ризница и ще могат да се снимат с такава.

Всичко това ще бъде придружено с нагледни обяснения и отговори на възникналите въпроси.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари (1)

  • plovdivtchanka

    Takiva inteligentni novini da pichete, da se raboti za bulgarskata istoria,zanaiati,pesni,kuhnia.S tova chte prevletchem turisti,a ne s tchalga-las Magi,gjas Magi...

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм