Българо-италиански форум за евростолица

Автор:
Сряда, 19 Юни 2013 14:20
Българо-италиански форум за евростолица

Кметът на Пловдив инж. Иван Тотев откри българо-италианската конференцията „Бъдещето на историческите градове в контекста на инициативата „Европейска столица на културата", организирана от общинска фондация „Пловдив 2019".

Във форума участват представители на осем италиански и на всички български градове, кандидати за столица на културата на Стария континент през 2019 година.
Историята на Пловдив се губи някъде в петото хилядолетие преди новата ера и от тогава до днес животът тук никога не е преставал да съществува.

Много култури и народи са оставили следи в нашия град.

И днес можем да видим уникални паметници от различни епохи, които ни карат да се чувстваме горди, че сме жители на Пловдив.

Това са отпечатъци, които ни дават гордост от миналото и увереност в бъдещето, заяви в приветствието си кметът Иван Тотев.

Целта, която всички сме си поставили – културна столица през 2019-та, е много важна.

Тя ни дава много възможности да обменим опит, да обменим култура, да обменим ценности и да направим градовете си по-добро място за живеене, каза още кметът.

Той подчерта, че е важен пътят, по който всеки върви към постигането на целта.

Важно е по този път да бъдем заедно и обединим всички хора в нашите градове в една мисия, допълни инж. Тотев и пожела успех на конференцията.
Радвам се, че Пловдив успя да обедини усилията на всички български градове и на 8 италиански града в обща конференция, на която всеки да сподели опит.

Процесът е много важен, тъй като и България, и Италия със сигурност ще спечелят много от Европейска столица на културата, коментира ресорният заместник-кмет Стефан Стоянов.

Той определи като положителен факта, че българските градове са реагирали положително и се търси партньорство.

По време на конференцията кметът на Пловдив инж. Иван Тотев подписа споразумения за партньорство с италианските градове Перуджа, Сизи и Равена.

В рамките на форума са предвидени презентации и дискусии, първата от които бе на изпълнителният директор на фондация „Пловдив 2019" на тема „Пловдив Заедно – носталгия по бъдещето".

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм