Съюз за Пловдив против ликвидацията на Белодробна

Автор:
Четвъртък, 21 Март 2013 18:55
Съюз за Пловдив против ликвидацията на Белодробна

Против предложението за ликвидацията на Белодробна болница "Д. Кудоглу", прието с 28 гласа „за" на днешната сесия на Общинския съвет, се обявиха съветниците от „Съюз за Пловдив".
Вихра Ерамян изрази категоричната позиция на колегите си, че със закриването на лечебното заведение се унищожава наследството на големия български дарител Димитър Кудоглу и се излагат на риск туберкулозно болните от цяла Южна България, защото местата в отделението в УМБАЛ "Св. Георги" са два пъти по-малко.

Неразумно е, когато Световната здравна организация бие тревога за бум на туберкулозата в цяла Европа, да се закрива едно заведение, което е профилирано и има традиции в осигуряването на специфични грижи за белодробно болните – коментира Ерамян и допълни, че ако закриването стане факт, то ще бъде грешка и съветниците от "Съюз за Пловдив" категорично се разграничават от него.
Общинският съветник предупреди, че прекратяването на дейността на лечебното заведение ще създаде нови проблеми, вместо да реши старите, натрупани през последните десет години, и определи като огромната грешка липсата на воля Белодробна болница да бъде преобразувана в държавна и да бъде увеличено финансирането до реалните разходи за диспансерно болните. Именно заради недофинансирането загубите набъбнаха до катастрофални размери – поясни тя.
Съветниците от „Съюз за Пловдив" настояха да се спре процедурата за ликвидация и да се проведат разговори с Министерството на здравеопазването в търсене на възможности за запазване на здравното заведение със следните аргументи.
Първо, отделението в Университетската болница също ще бъде на загуба, ако не се реши проблемът с финансирането. Второ, Белодробна болница с голям двор е пригодена за лечение на туберкулоза и белодробни заболявания, каквито условия в УМБАЛ няма. Трето, персоналът на лечебното заведение има висока квалификация и опит, важни за здравето на пациентите. Четвърто, което е от изключително значение - в Белодробна болница се прилага специфична методика както за лечение, така и за наблюдение на диспансерно болните.
Дани Канизирева коментира, че мотивите за ликвидацията на Белодробна болница – натрупаните задължения – нямат обществена тежест, защото общината не е търговско дружество и болничните заведения, в които тя е едноличен собственик, не са създадени с единствена цел събиране на приходи и печалби, а и за да изпълняват изключително важни обществени и социални функции – в случая пълноценна грижа за живота и здравето на хората от Пловдив и региона.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм