Симеон Пешов и Цветан Василев си делят 35 млн.

Автор:
Четвъртък, 17 Януари 2013 12:07
Цветан Василев Цветан Василев

Освен двете поделения на Главболгарстрой (ГБС) в София и Пловдив, участие в довършителния етап от строителството на Спортната зала ще вземе и Водстрой 98, зад която стои собственикът на Корпоративна търговска банка Цветан Василев.

Василев и Симеон Пешов заедно ще вдигат спортното съоръжение, известно като колодрума, след като фирмите им участват с общ консорциум в поръчката, обявена от община Пловдив, а конкуренти няма.
Прогнозната стойност на проекта е около 35 млн. лв.
Ценовата оферта на консорциума между ГБС и Водстрой 98 се очаква да се отвори в началото на идната седмица.
Общината не е сложила праг на поръчката, но я е обвързала с множество изисквания, сред които е кандидатите да имат общ реализиран оборот от строителство от 105 млн. лв. за периода 2009 – 2011 г., като всяка една от годините компанията е трябвало да са приключили с положителен финансов резултат.
Освен това общината изисква фирмата да разполага с най-малко 9 млн. лв. по кредитна линия или референция от банка.

Условието, което индиректно означавало, че поръчката е предопределена за даден кандидат, е за построени две спортни зали през последните пет години.
Едната от построените зали трябва да е с разгърната застроена площ не по-малко от 37 000 кв.м. както и да е за над 10 вида спорт.
Единствената българска фирма, която отговаря на тези изисквания, се оказа ГБС, собственост на Симеон Пешов, който построи зала Арена Армеец в София, както и спортната зала в родния му Самоков за 13 млн. лв.
В официалното обявление на поръчката не е посочена индикативна стойност на обекта, като исканата гаранция за участие в търга е 291 660 лв.

По Закона за обществените поръчки тя трябва да е до 1% от прогнозната стойност на обекта, което означава, че поизграждането на спортното съоръжение би трябвало да струва около 30 млн. лв.
В момента спортната зала е завършена на груб строеж, като изискването е строителят да я завърши до акт 15, който е последният етап преди въвеждането на сградата в експлоатация – т.нар. акт 16.
Разгърнатата застроена площ на спортната зала е 37 000 кв.м.

Планираните седящи места са 9000, а игралното поле на залата е предвидено за 10 вида спорт, сред които баскетбол, волейбол, хандбал и други. Ще има и колоездачна писта с 250 м обиколка.

Община Пловдив се надява залата да бъде готова най-късно през 2014 г., защото тя е един от обектите за европейското първенство по волейбол за мъже през 2015 г. В тръжната документация е посочено изискването строителят да завърши обекта за максимум 600 дни, но е възможно ГБС и фирмата на Цветан Василев „Водстрой 98" да са дали и по-кратък срок, отбелязва още „Медиапул".

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари (1)

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм