Засекретиха концепциите на Пловдив 2019

Автор:
Петък, 10 Август 2012 11:19
Засекретиха концепциите на Пловдив 2019

На семинар в Асеновград са станали ясни над 5 концепции, сред които ще се избере или комбинира най-подходящата.

Това съобщи Пенка Калинкова, член на Управителния съвет на фондация Пловдив 2019.

Тя обаче не пожела да уточни кой са проектите и авторите им, защото щели да бъдат отречени.

Все пак тя посочи, че сред тях са съвместните концепции Бавният град, Споделеният град и нейна авторска Територии и генерации.

Освен това можело да се ползва интересното зърно от проекта на Александър Секулов Град и скорост.

Аз не съм съгласна с мнението на бившия шеф на УС на фондацията Анастас Бадев, че всичко трябва да се огласява, категорична е Калинкова.

Ще направим кръгла маса с авторите на всички 58 проекти, които кандидатстваха.

Това че тогава не са спечелили, не значи, че няма да спечелят сега, отсече Калинкова.

Тя подчерта, че дори и в отхвърлените концепции има ценни идеи.

Вярно е, че правителството подкрепя София за европейска столица на културата през 2019 г. , коментира Калинкова в отговор на журналистически въпрос как ще се бори Пловдив срещу подкрепата на кабинета и изсипаните милиарди столицата да бъде избрана за евростолица.

Но можеше ли Пловдив да не се включи в конкурса, попита риторично Пенка Калинкова.

От фондацията вече са започнали да попълват апликационната форма за кандидатстване на Пловдив за европейска столица на културата.

Тя трябва да бъде предадена до октомври 2013 г. , когато е крайният срок за подаване на документите.

До декември пък ще стане ясно дали Пловдив е сред трите одобрени български града, които продължават на финала след отсяването от българско и чуждестранно жури.

Поставили сме си срок да сме готови с формата за кандидатстване до април, защото ако се наложи нещо да се дооправя, да имаме време, заяви Пенка Калинкова.

Консултантът на фондацията проф. Ханс Дитрих Шмид е обяснил на пловдивските членове на фондацията, че половината от победата е начина на представяне на проекта.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари (6)

 • toross.blog.bg - Христо Марков

  Абе какви глупости е говорила др. Калинкова, бе?! Факт или не, но единствената написана, обоснована, приета с решение на УС концепция след колоквиуми концепция е "Град и скорост" - никакви други "творения" не са били предоставяни на когото и да било, да не говорим да са разписани. Личната концепция на Калинкова "Територии и генерации" е компилация /чопване/ от тук от там и само устно е разказвана от госпожата - никой не е видял писмен текст по нея от поне три изречения. Да не говорим, че ако се обяви още нещо по тази "концепция" ще стане скандал с планетарни измерения и ще се намесят антитерористичните сили от САЩ до Израел, дори... Какъв е този семинар в Асеновград, който "разглеждал " 5 конц-ии? - вероятно 5-мата автори на есета са се събрали и взаимно си одобрили опусите или просто са се почерпили за хаир. Така или иначе Град и скорост е единствената стройно написана и защитена концепция, приета от УС - всеки можеше да представи своя разработка, да я напише, да планира в нея и т.н. Иначе всеки може да си пише концепции - тия дни стана ясно, че и берачката на червени боровинки от Устина Пена Гребена също ще представи концепция...

 • от ръководството на фондация "Пловдив 2019"

  Уважаеми читатели на plovdiv-online,
  Уважаеми господин Марков,
  Във връзка с необосновани интерпретации и коментара на г-н Христо Марков, появили се в резултат на горната публикация, държим да заявим, че категорично не приемаме да се накърнява доброто име на който и да е от членовете на УС на фондацията - авторитетни пловдивчани с достойни творчески биографии, приели да работят безвъзмездно за каузата Пловдив - Европейска столица на културата '2019. Нещо повече, има прието решение на УС на организацията от 13-и юни тази година, в което се посочва, че към основната работна концепция на фондацията ще бъде адаптирана и концепцията „Територии и генерации“ с автор Пенка Калинкова. Това решение не е отменено. Факт е, че в момента се работи по още някои предложения за идейна концепция, които ще бъдат представени пред пловдивската общественост в поредица от дискусии.
  Николай Близнаков,
  изпълнителен директор

 • движение Съпротива

  ВЕЧНИЯТ ТАНЦУВАЩ С ВЪЛЦИ, ПАРДОН СЪС СКЕЛЕТИ ОТ ГАРДЕРОБА, ЕКСДЕПУТАТИНЪТ РАЗУЗНАВАЧ ХРИСТО МАРКОВ - СТРАСТЕН БОРЕЦ С КОРУПЦИЯТА И ПРОЧИЕ, БИВШЕ ДЯСНО КРИЛО В БЕЗУМНИЯ ОТБОР НА СЕКУЛОВ ОТ БАВНОТО ВРЕМЕ - ВОДАЧ ВЪВ ФИНАНСИРАНЕТО ОТ ФОНДАЦИЯ ПЛОВДИВ- ЕВРОПЕЙСКА СТОЛИЦА НА КУЛТУРАТА С НАД 10000 ЛВ. НАРОДНА ПАРА.

 • toross.blog.bg - Христо Марков

  Е, това вече е в повече. Извинявам се, че съм зает с Олимпиядата и пропуснах "реакцията" , докато гледах Тиронежди Баба и Наталия Воробьова, но явно ще трябва да се даде специална пресконференция за приключението "Град, територии и поколения" и проекцията им в световната съкровищница на културата и сценичната адаптация... Ще припомня само една реплика на Председателя на ОбС/1991-1995/ покойния Т. Димитров: "П,, П., корко пъти трябва да те съветвам да четеш повече, а да говориш по-малко!".

 • знаещ

  Не звучите сериозно господин Марков! От всички концептуални позиции - наградените концепции и презентираните, наистина една от най-ярките и най-сериозно аргументируема, в съответствиетствие с изискванията на ЕК за подготовката на градовете-кандидати е на Пенка Калинкова. Няма друго концептуално предложение, в което така ярко и оригинално да са поднесени тематични полета на самата култура като рефлексия! И най-важното в концептуалното предложение "Територии и генерации" се открояват невероятни перспективи за реализация на бъдещите проектни направления. А за сравнение в концепцията "Град и скорост" тя просто отсъства или по-скоро е сведена до парадокласни измерения на т.н."бавно време".../заради коректността ще спестим по-детайлни коментари/. Така, че господин Марков, когато човек е малко запознат и малко поназнайващ, е добре поне да се запознае както с изискванията, така и с направените предложения..., а не да чува и вижда само себе си и собствения си кръг...Ако, разбира се, висли за успеха на Пловдив!

 • пловдивчани

  Поздравления за ръководството на Фондацията за позицията! Това отдавна трябваше да стане! Да се отстоява ясна и принципна позиция за дейността на включилите се в този нелек процес на подготовката на града! Това са хора, които заслужават признателност и признание за неимоверните си усилия, за всеотдайността си, в интерес на успеха на Пловдив!

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм