Балдъзата на Славчо решава поръчка за 4 млн. в Онкото

Автор:
Четвъртък, 04 Август 2011 16:33

Скандал в комисията, оглавявана от Вася Данкова, всички, дори Учкунова срещу балдъзата

Заради лобистки интереси Онкото може да загуби супермодерна техника за 6, 5 млн. лв.

Веселина Бонева 

Image
Вася Данкова
Бурен скандал се разрази в сряда на заседанието на комисията, която решава коя фирма да победи в конкурса за обществена поръчка на стойност 9 990 212 лева за изграждане на лъчетерапевтичен комплекс в Онкодиспансера в Пловдив.

Парите са спечелени по европроект, като с част от тях - 6, 5 милиона лева Министерството на здравеопазването ще вкара в новия Лъчетерапевтичен комплекс на Онкодиспансера скенер, линеен ускорител и апарати - последна дума на  рентгеновата техника.

За останалата част от сумата - около 4 млн. лева, които се доплащат от общината, трябва да се построи комплекса, който е със специална радиоактивна защита и е по-известен сред медицинските среди като Бункера.

За строежа на Бункера има готов проект още от времето, когато шеф на Онкото бе доц. Никола Ананощев.

Скандалът избухва на финалната права, когато от пет фирми - участнички, са останали само 2.

Това са Електролукс Табаков и синове, и ЦИД Атлас Драгиев и ко, която е консорциум между 2 фирми, едната от които е Драгиев и ко.

Причината за скандала са двете експертизи, поръчани от представителите на Онкото на посочените от тях независими експерти, специалисти на свободна практика инж. Танев и арх. Рималовски.

И двете становища откровено лобират за победител да бъде излъчена ЦИД Атлас ЕООД, известна в кулоарите на общината като придворната фирма на НИЕ, след като печели не една общинска поръчка в мандата на Славчо Атанасов

С изключение на юристката на Онкото, членовете на комисията включително и Лилия Учкунова /НИЕ/, били възмутени от живата пропаганда, която експертизите правят на Атлас.

Комисията решава да назначи още 2 независими експертизи, които да оценят реално офертата на кой от останалите двама участници е по-добра.

Председател на комисията, която заседава от януари, е балдъзата на кмета Славчо Атанасов Вася Данкова, но на скандалното обсъждане тя не е присъствала, а се е представлявала от юристка на Комплексен онкологичен център /КОЦ/ Пловдив.

Останалите членове са шефката на Капитално строителство инж. Поля Паунова, която след скандалното си пенсиониране заради отказ да подпише приемателни протоколи за свършена работа от строителите в Дома на културата и на Четвъртък пазар, е заместена от наследника й Георги Папазов.

В комисията участват и по 1 представител от всички политически групи в ОбС – Сузана Николова /ГЕРБ/, Лилия Учкунова /НИЕ/, Тодор Кръстев /БСП/, Константин Георгиев /Амстердам/ и независимата Елена Райчева, бивша атакистка.

По проекта, спечелен от зам.-кмета по европолитики и социална дейност Георги Търновалийски, Министерството на здравеопазването отпуска 6,5 милиона лева.

Ако до 15 септември комисията не излезе с решение и не обяви победител за тази обществена поръчка,  парите, спечелени по проекта ще се загубят.

Ако няма изграден лъчетерапевтичен комплекс в Онкото, супермодерната рентгенова техника, която Министерство на здравеопазването внася за всички Онкодиспансери в страната, ще бъде дадена на друга болница, а не на пловдивската.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм