Иван Куцаров избран за Председател на ОС на ПУ

Автор:
Понеделник, 28 Февруари 2011 17:54

plovdiv-online 

Image
Петимата кандидати за ректор
С 364 регистрирани делегати започна тази сутрин Общото събрание на Пловдивския университет Паисий Хилендарски, което трябва да избере нови органи на управление, академичен съвет и ректор за следващите 4 години.

То бе открито в 10:00 ч. в най-голямата конферентна зала на Новотел – Пловдив, от неговия председател проф. д-р Стоил Миховски, който съобщи, че събранието има кворум и е легитимно.

След гласуване на дневен ред и избор на комисии, ректорът на висшето училище проф. дфн Иван Куцаров отчете свършеното за изминалите 2 мандата.

Горд съм, че под мое ръководство в университета нямаше конфронтация или противопоставяне на ректорското ръководство, което ни позволи да изпълним всички обещания – подобряване на материалната база, добра кадрова политика и мениджмънт по европейските програми, каза той.

В държавата може и да има криза, но в Пловдивския университет тя не се е усетила до момента, подчерта проф. Куцаров.

Според него, в условията на демографски срив у нас и световен икономически колапс, висшето училище продължава да изпълнява на 100% акредитирания прием по държавна поръчка.

За 7 години и 3 месеца успяхме да разкрием нови специалности и да закупим нови сгради, а заплатите в университета се увеличиха близо 3 пъти, отчете ректорът на ПУ „Паисий Хилендарски”.

Бюджетът за тази година е около 30 млн. лева, от които 17 млн. лева - бюджетна субсидия, стана ясно още при представянето на отчетния доклад на ректорското ръководство. Запазено е изплащането на стипендии на студентите и докторантите, 6-кратно е нарастнал и броят на изпратените млади хора за обучение по европейската програма „Еразъм”.

Общо университетът обучава студенти в над 80 специалности в 21 професионални направления, а закупената специализирана научна апаратура за последните 4 години е за над 3 млн. лева, се казва още в отчета на ректорското ръководство.

За избор на нов ректор ще се състезават днес петима кандидати – проф. Асен Рахнев, декан на Факултета по математика и информатика, доц. Дора Левтерова – декан на Педагогическия факултет, доц. Живко Иванов – декан на Филологическия факултет, доц. Запрян Козлуджов – зам.-ректор по учебната част, и доц. Иван Иванов – декан на Факултета по икономически и социални науки.

Какво казаха те преди старта на Общото събрание - ТУК.

Преди откриването на Общото събрание те заявиха, че без значение от изборния резултат те ще продължат да работят за просперитета на третия по големина университет в България.

Обучението в Пловдивския университет ще се запази в класичения си вид, няма да се подаваме на псевдо конкуренцията на чужди университети и колежи, които примамват кандидати с он-лайн програми със съмнителна легитичност, декларираха и петимата кандидати.

С болшинство от 349 гласа Общото събрание избра досегашния си ректор - проф. дфн Иван Куцаров за председател на ОС за следващия 4-годишен мандат, а за заместник- председатели – проф. Веселин Василев от ПФ и доц. д-р Минчо Седларски от ФИСН.

Председател на Контролния съвет ще е проф. Димитър Мекеров от Факулетета по математика и информатика.

Очаквайте подробности.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм