Търновалийски настъпа Гогова за ослушване

Автор:
Понеделник, 10 Януари 2011 14:37

Арткметицата иска пари от бюджета за Стария град, вместо да включва къщите в европроекти

Веселина Бонева 

ImageИскри прехвърчаха между зам.-кмета по европолитики Георги Търновалийски и арткметицата Петя Гогова на брифинг в понеделник.

Търновалийски остро разкритикува координацията между общинските звена, които се занимават с европроектите.

Той посочи за пример сутрешната оперативка, когато с огромна изненада разбрал от заместник-кметицата по култура Петя Гогова, че има още 3 къщи за ремонт в Стария град.

Междувременно артвицето на Славчо, което  стоеше в заседателната зала на общината и чакаше своя ред да даде пресконференция, не обели нито дума в своя защита.

Аз от първия си ден в общината питам непрекъснато кои са обектите в резервата, които се нуждаят от ремонт, за да успеем да изтеглим максималната възможна евросубсидия от 6 милиона лева, обяви Търновалийски.

Арткметицата Гогова и шефката на Старинен Пловдив Весела Илиева, племенница на д-р Лилия Учкунова, му посочили няколко сгради, които  са за реконструкция и които били включени в европроекта.

Каква била изненадата му обаче, когато по време на оперативката в понеделник при кмета Славчо Атанасов, Гогова го сюрпризирала с новината, че трябва да се отпуснат 150 000 лева от бюджета за ремонти на още 3  къщи.

Първата реплика на Гогова, произнесена с язвителен тон след като седна на мястото на Търновалийски, а той излезе от залата, бе - "Господин Търновалийски очевидно не е слушал внимателно".

Ами защо не го казахте в очите на колегата ви, попитаха журналисти Гогова.

Тя обаче не даде конкретен отговор.

По думите на арткметицата не можело всички общински къщи, които съставлявали 17 на сто от Старинен Пловдив, да бъдат включени в европроекта.

Необходими са и средства от бюджета за реставриране на къщите, възмути се кметицата, която първо каза, че искала парите за 3 къщи на ул. Стръмна №1, 2 и 3.

След няколко минути обаче спомена, че къщите, които възнамерявала да ремонтира, били 4- 5.

Категорично съм против за реконструкции, които могат да се финансират с евросредства, да се дават пари от и без това опоскания бюджет на Пловдив, отсече Търновалийски в задочен коментар.

По думите му проектирането и съгласуването за европроекта за реконструкция на Старинен Пловдив трябвало да стане още през ранното лято на 2010 г. , а не сега да се бърза на пожар, за да не се изпусне крайният срок на 14 февруари.

Той обяви, че заради тромавите процедури по съгласуването с Института по паметници на културата, кандидатстването за този тип европроекти ставало по-бавно.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм