Осъдиха Батаклиев да плати 1 113 767 лв. за Градски транспорт

Автор:
Понеделник, 15 Ноември 2010 13:21

Ще обжалвам, това е безумие, отсече бизнесменът общински съветник 

plovdiv-online 

ImageСъстав на Пловдивския окръжен съд осъди Транс сити на бизнесмена и общински съветник от Коалиция за България Ангел Батаклиев, мажоритарен собственик на Градски транспорт, за неизпълнение на приватизационния договор.

Съдът постанови, че искът на Пловдивската общинска агенция за приватизация (ПОАП) е доказан и по основание, и по размер. Батаклиев ще трябва да заплати 1 113 767 лева.

Казусът е с тригодишна давност. Тогава, за да плати цената на акциите, Батаклиев ипотекирал 2 имота, единият от които собственост на самия Градски  транспорт, и задлъжнява с 2.5 млн. евро цената на акциите.  

Посоченото от Батаклиев като инвестиция – новите автобуси, допълнително натоварват дружеството с лизингови вноски, вместо то да бъде стабилизирано.

Последвалото увеличаване на капитала пък стопява дела на общината от 33% на 3 %, което в пари и загуби на общината се равнява на над 20 дка земя и милиони левове загуби.

На нарочна пресконференция Батаклиев пред коалиционните партньори Захари Георгиев /БСП/ и Бойко Ватев /ВМРО-НИЕ/, както и местната управа в лицето на кмета Славчо Атанасов и шефа на Общинския съвет Илко Илиев, обеща да върне безвъзмездно дяловете на общината, но това не се случи.

Така ПОАП завежда дело за неустойка, което съгласно договора е 1 113 767 лв. и го печели в съда, който се произнася на 12 ноември 2010.

Ангел Батаклиев обяви, че не приема решението на Окръжен съд и ще обжалва.

Според него общината е била поканена по законов ред да увеличи дела си в Градски транспорт, но Общинският съвет възложил на представителя си в Общото събрание на акционерите да гласува против.

Батаклиев не коментира обещанието си да дари дялове безвъзмездно на община Пловдив, както обяви на шумна пресконференция.

По въпроса за инвестициите, нямало дефиниция що е инвестиция и затова бизнесменът нарече безумие решението на съда.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм