Почетен консул обиден на Кацарова за "арменския поп"

Автор:
Сряда, 15 Септември 2010 17:39

plovdiv-online 

ImageПочетният консул на Армения в Пловдив Ехиядзар Узунян депозира пред независимия общински съветник Дани Каназирева протестна декларация на арменската религиозна общност под тепетата по повод на изявление на директора на просветния инспекторат и зам.-председател на групата общински съветници от ГЕРБ Павлинка Кацарова за „арменския поп”.

Кацарова използва популярното словосъчетание по повод председателя на ОбС Илко Илиев, който изнесе информация за двата й трудови договора и сезира прокуратурата за евентуално нарушение на Кодекса на труда.

„Обръщам се към вас като към човек,  доказал своето обективно и безпристрастно отношение към всички етнически и религиозни общности в Пловдив и като общински съветник с гражданска позиция, защитаващ интересите на града. Досега винаги сте ни оказвали съдействие. Разчитам, че и този път чрез Вас нашата позиция ще се чуе в ОбС ”, се казва в писмото на почетния консул на Армения Ехиядзар Узунян до Дани Каназирева.

Арменската общност излезе  и с отворено писмо до медиите.

„Репликите на г-жа Павлинка Кацарова от рода на „арменския поп”, казани с подигравателен тон са обида както за църквата, така и за държавата и етноса, които ние представляваме”, се казва в отвореното писмо, разпространено от църковното настоятелство към храма „Сурп Кеворк” и арменската религиозна общност.

По думите на общността казаното от г-жа Кацарова е недопустимо и представлява грубо посегателство върху отношенията между арменци и българи. 

Арменците заявяват благодарността си към гостоприемна България, приютила голяма част от народа им след геноцида през 1915 г., заявяват уважението, което изпитват към българската държава и църква и призовават българските медии и граждани да проявят нетърпимост към изказвания като това на Павлинка Кацарова.

Почетният консул на Армения в Пловдив изпрати и нота до премиера Бойко Борисов. 

„Протестирам срещу обидата срещу моя народ и моята църква, нанесени от Ваш заместник-председател на ППГОС в Общински съвет-Пловдив- г-жа Павлинка Кацарова”, заявява Ехиядзар Узунян.

Той е категоричен, че освен непристойно  поведение, Павлинка Кацарова е проявила и фрапиращо непознаване на историята. Арменските свещеници са били единствените застъпници на българските заточеници в Мала Азия. Единствено те са се застъпвали за българските революционери пред османските власти и подобно подигравателно отношение към тях е недопустимо.

„В името на добросъседските отношения и добрите етнически и културни традиции, надявам се, че нотата ми ще бъде разгледана по подходящ начин”, се казва в писмото на арменския почетен консул в Пловдив до премиера Борисов.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм