Записват за второ класиране в Пловдивски университет

Автор:
Неделя, 15 Август 2010 13:09

Рекордна активност от 9 г., 41% на първо класиране

plovdiv-online 

ImageНад 41% от местата за академичната 2010/2011 година в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски” вече са заети, съобщи зам.-ректорът доц. Запрян Козлуджов.

По неговите думи подобна активност – 1400 записани нови студенти, не е имало повече от 8-9 години. Обикновено на първо и второ класиране документите си подават средно по 25-30% от бъдещите бакалаври, а едва на трето – останалите близо 40%, допълват от висшето училище.

Тоталното преобръщане на тенденцията може само да ни радва.

Запълнени са местата както в най-желаните специалности в Икономическия и Юридическия факултети, така и в по-академичните бакалавърски програми на Филологическия и Философско-историческия, коментират от „Учебен отдел”.

Оставащите 2007 свободни места ще се запълнят в следващите класирания.

Очакваме и тази година бройките да бъдат заети изцяло от участници в нашата изпитна кампания. Увереността ни идва от факта, че имаме достатъчно кандидат-студенти с висок бал за всички специалности, подчерта доц. Козлуджов.

Резултатите от второ класиране вече са обявени на таблата пред сградата на Ректората, както и в интернет страницата на Пловдивския университет, казаха от „Учебен отдел”.

Справката на висшето училище сочи, че обявените бройки за държавен прием в специалността „Теология” вече са заети.

За голяма част от специалностите във Филологическия факултет минималните балове за второ класиране са без промяна, сравнено с първото класиране, коментират от ПУ „Паисий Хилендарски”.

Същото ниво запазват и „Джаз и поп изпълнителско изкуство” и „Педагогика на обучението по музика” в Педагогическия факултет.

С близо 1-2 единици са паднали общите резултати в Юридическия и Икономическия факултети.

Традиционно това са „Право”, „Стопанско управление”, „Маркетинг”, „Макроикономика” и „Международни икономически отношения”.

Съвсем леко са се занижили минималните балове и в останалите желани специалности на университета като „Политология”, „Психология”, „Молекулярна биология”, „Инженерна физика”, обясни заместник-ректорът по учебната част.

Според него успешната кампания тази година се дължи и на високите сборни оценки, получени още на първо класиране в специалности „Молекулярна биология”, „Медицинска биология” и „Екология на биотехнологичните производства”.

Минималните балове за тях бяха съответно 36.00, 35.50 и 35.00 точки, припомнят от „Учебен отдел”..

Най-много са паднали баловете на второ класиране за  специалностите във Физическия и Химическия факултети, в които има и най-голям процент незаети места, потвърдиха от висшето училище.

Записването след второ класиране започва от 16 август, и продължава до 19 август, припомниха от ПУ „Паисий Хилендарски”.

За целта желаещите трябва да представят оригинал на дипломата си за завършено средно образование, удостоверение от районното психиатрично диспансерно заведение по постоянно местожителство на студента, 6 броя снимки, лична карта, квитанция за платена такса за обучение и документи за записване по образец.

Третото класиране ще бъде обявено на 21 август, казаха от висшето училище.

Запълването на общия акредитиран прием на ПУ „Паисий Хилендарски”   с 4157 бройки по държавна поръчка включва още 255 места във филиала в Кърджали, 275 места във филиала в Смолян и 100 – в Техническия колеж в същия град.

Наесен ще бъдат записани и 120 магистри по държавна поръчка в специалността „Психология”, уточниха от висшето училище.

Новият випуск ще бъде попълнен окончателно следващия месец, когато предстоят редовните изпити по „Актьорско майсторство за драматичен театър” – трите последователни кръга са насрочени за 16, 17 и 18 септември. През същия месец е и допълнителният прием за специалностите „Джаз и поп изпълнителско изкуство”, „Педагогика на обучението по музика”, „Педагогика на обучението по изобразително изкуство”.

На 17 септември е изпитът по музика за „Педагогика на обучението по музика” и „Джаз и поп изпълнителско изкуство”, а на следващия ден – по рисуване за специалността „Педагогика на обучението по изобразително изкуство”.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм