Дянков: Ако бяхме дали 15 млн., трябваше да вдигна ДДС

Автор:
Сряда, 14 Юли 2010 20:22

Не 5, а 2.8 млн. получи Славчо от Бойко, България е в процедура на свръхдефицит

Градоначалникът на Раковски взе 1.1 млн., съветва колегата си да благодари на Дянков

Веселина Бонева

ImageС постановление 138 на Министерски съвет от 14 юли правителството отпуска 2 860 000 лева на Пловдив и 1 100 000 лева на община Раковски.

Искам да посъветвам господин Славчо Атанасов да благодари на министър Дянков, областния управител Иван Тотев и шефката на Бюджетната комисия Менда Стоянова, каза на нарочна пресконференция градоначалникът на Раковски - Иван Антонов.

По информация на plovdiv-online Славчо е ощипан жестоко, след като след срещата си с премиера Бойко Борисов благодари на червени депутати, пи кафе в сладкарница България на жълтите павета с областния лидер на БСП - Пловдив Петър Мутафчиев и нарече в медиите човечета тези, които влошавали отношенията му с Борисов.

Решението е взето от Изпълнителната комисия на ГЕРБ късно във вторник, а в сряда на заседание на МС е официализирано.

Според документа  на кабинета 800 000 лева от пловдивските пари са за целеви средства за разплащане на извършени вече ремонти на детски градини, 86 000 за - изграждане на пътна връзка в квартал Гладно поле и 2 милиона лева - за първия етап на проекта Модър - Царевец.

Той ще свързва районите Западен с Южен. Парите отиват в райони, управлявани от кметове на ГЕРБ.

Това стана ясно на съвместната пресконференция на финансовия министър Симеон Дянков, областния управител Иван Тотев, шефката на Бюджетната комисия Менда Стоянова и кмета на Раковски Иван Антонов. Парите ще се получат следващата седмица, обеща министър Дянков.

Славчо си удържа на думата, че като му пуснат милионите е готов да целува, но се ограничи само до шефката на Бюджетната комисия Менда Стоянова.

За 2 860 000 лева – толкова, шегуваха се журналисти. 

Градоначалникът бе довел със себе си шефа на Общинския съвет Илко Илиев и голяма част от екипа си в общината -двамата заместник-кметове Александър Константинов и Ганчо Колаксъзов, Лилия Таскова, пиари и други.

Менда Стоянова обяви, че предложението на пловдивските депутати от БСП, направено между първо и второ четене на актуализацията на бюджета, не е било прието, понеже е било незаконосъобразно.

Шефката на Бюджетната комисия уточни, че няма конкретни параметри в  решението за отпускане на 26 милиона лева на Пловдив за 100 000 тона боклук от октомври миналата година.

Финансовият министър Симеон Дянков обясни, че 15-те млн. лв. за града са били заложени в актуализацията на бюджета.

Наложило се обаче по искане на Сдружението на общините да дадат 38 милиона лева за малките общини, а по настояване на Министерството на здравеопазването - още 26 милиона лева за лекарства.

Заради отпускането на тези две суми, даването на парите на Пловдив е било невъзможно.

След  анализ и последно изтръскване на централния бюджет кабинетът е решил, че сега може да даде близо 4 милиона лева, а останалата част от 15-те милиона ще дойдат до края на годината, каза министър Дянков.

Той поясни,  че от подписването на решението за 26 млн. лева много неща са се случили като гръцката криза и увеличаване на дефицита, за погасяване на задълженията на предишното правителство.

Сега това ни е първата вноска, но се надяваме през следващите месеци държавата да си изпълни обещанието.
Парите за Пловдив се отделят от  увеличаването на дефицита, което е било направено сега, каза още Дянков.

С това увеличение от вчера България заедно с още три други държави влезе официално в режим на свръхдефицит, обяви Дянков.

По думите му това означава, че до 2012 г. България трябва да заложи такива параметри, че да е под 3 % дефицит.
Ние вече сме подготвили такава макрорамка и тази седмица ще я дискутираме в Министерски съвет, изтъкна финансовият министър.

Премиерът не изпълни първото си обещание, дано поне да изпълни второто и до септември останалите пари да дойдат, защото ако ги преведат през декември, кел файда, рече огорчено Славчо Атанасов.

Той каза, че е много притеснен от състоянието на река Марица и призна, че с мненията им с областния управител Иван Тотев се разминават по тази тема.
Ако стане наводнение и реката прелее, никой няма да помни кой какво е казвал, оплака се Атанасов.

Все пак съм доволен, че поне плащането започна, допълни градоначалникът. Той обяви, че се надява със съдействието на областния управител да се промени капацитета на сметището в Цалапица.

Славчо пак запя старата песен, че той си понесъл кръста и взел непопулярното решение да приеме 100 000 тона софийски боклук, въпреки протестите на пловдивчани.

Ние си изпълнихме ангажимента към правителството и държавата, която иначе щеше да плаща по 50 000 евро на ден неустойки, припомни кметът.

Очаквах по-различно отношение и единственото, което ме радва е, че изобщо почна изплащането на тези пари, посочи Атанасов.

По думите му община Пловдив дофинансира с 5 милиона лева държавни дейности, кабинетът ни взема и 6 милиона  от държавната субсидия, заради което ние трябва да съкратим 100 души.

Вече изхвърчаха и двама заместник-кмета за да намалим разходите, жалва се Славчо.
И на мен парите са ми малко, но искам да благодаря на министър Симеон Дянков, задето в този труден момент държавата си изпълнява ангажимента към нашата община.

Искам да посъветвам и господин Славчо Атанасов да благодари на министъра, на шефката на Бюджетната комисия и на областния управител Иван Тотев, защото с тяхното съдействие получихме тези пари, обяви кметът на Раковски Иван Антонов.

Той уточни, че с 1 100 000 лева започва да работи най-засегнатите участъци от пътя до Шишманци.

Областният управител Иван Тотев посочи, че това, че лично министър Симеон Дянков обявява отпускането на първия транш от сумата, означава, че правителството има воля да даде и останалите пари.
Този брифинг ще е първият от поредица, на който се обявява превеждането на другата част от сумата, зарече се губернаторът.

Бюджетът на България е в криза, както и на всички европейски страни.

Отговорното нещо по време на криза е да спестяваме откъдето можем, отсече финансовият министър. Той обяви, че другият начин Пловдив да си получи 15 милиона лева е бил да вдигне ДДС, да намали заплатите и пенсиите.

Вдигането на ДДС щеше да убие бизнеса, а по-ниските пенсии и възнаграждения - да снижат стандарта на хората.  Такива са възможностите на страната в кризата и ние не искаме да станем Гърция и Португалия,  които нямат пари за капиталови разходи, заплати и пенсии, категоричен бе Дянков.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм