Наркодилър обвинява полицаи в побой и вандализъм

Автор:
Понеделник, 12 Юли 2010 15:16

Меглена Атанасова

ImageВъв вандализъм и незачитане на законите обвини служители на Второ РУ 34-годишният Стефан Здравков, който е подсъдим по обвинение за разпространение на дрога и телесна повреда над полицай.

На 18 ноември миналата година Здравков бе задържан при полицейска акция с 410 грама марихуана и 10 грама амфетамин, на обща стойност 2449 лева.

При опит да избяга от служителите на реда, наркопласьорът разбива патрулна кола “Форд Мондео” и спуква костта на дясната ръка на полицая Димитър Самаров.

“Инцидентът бе провокиран от полицаите, тъй като не се легитимираха, нито казаха, че са от МВР. А автомобилите, с които ме задържаха по нищо не приличаха на служебни. Просто петима цивилни лица ме нападнаха, изведоха ме от колата ми и ме пребиха от бой”, разказа обвиняемият в зала №5 на пловдивския Окръжен съд.

Здравков не отрече, че е зависим от наркотиците.

Той призна, че всеки ден изпушвал по две цигари марихуана преди лягане, а през уикенда разпускал с по 2-3 грама амфетамин.

Дозите му били необходими, за да разтовари от стреса на куриерската му служба във фирма “Еконт експрес”.

Задържаният заяви пред съдията, че във фаталната нощ, около 23.30 часа излязъл от квартирата си, намираща се на ул. “Борис Шивачев” в кв. “Кючук Париж”, с намерение да отиде на дискотека.

В мига, щом влязъл в автомобила си, неизвестно лице, което помислил за крадец, връхлетяло върху колата му и започнало да удря по капака.

“Уплаших се, че ме нападат, а в следващия момент мъжът задърпа дръжката на вратата ми, отскубна я и тя остана в ръката му. Успях да потегля, когато други две коли “Форд Мондео” и “Опел Астра” ми пресрещнаха пътя. Нито веднъж не чух вик: “Спри, полиция!”, или какъвто и да било сигнал, че преследвачите ми са органи на реда”, каза Стефан Здравков.

Полицаите, присъствали на акцията по задържането на обвиняемия обаче, категорично обориха твърденията му.

Главен полицай от Криминална полиция Светлозар Пенев отрече арестуваният да е бил подложен на физически тормоз.

Той заяви, че сигналът за разпространение на дрога от страна на лицето, е бил подаден близо месец по-рано, а подсъдимият се е намирал под непрестанно наблюдение.

Усетил, че ще го спипат, Здравков не само опитал да избяга от властите, но в движение изхвърлил пакетче с дрога от колата си.

“При опита си за бягство, той форсира колата си и премина директно през полицейския “Форд Мондео”, чиято лява страна бе изцяло помляна. Тръгнах да го гоня със служебния си “Опел Астра”, но като стигнах до него, не успях да отворя вратата на автомобила му. Видях, че се озърта вътре и се чуди какво да прави, но в същия момент колегите вече идваха към нас. Здравков ги видя, разбра, че е заловен и с всичка сила блъсна вратата в ръката ми. Болката бе неописуема”, разказа пострадалият полицай Димитър Самаров.

В резултат на инцидента той прекарал 45 дни в болничен, като 25 от тях ръката му била в гипс.

За нанесената му телесна повреда той смята да заведе граждански иск срещу подсъдимия.

Втори такъв, в размер на 1639 лева е заведен от МВР за целенасочено унищожаване на полицейски автомобил.

Ако бъде признат за виновен и по двете обвинения, Стефан Здравков може да прекара от 3 до 8 години зад решетките.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари (1)

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм