Превозвачите емват Славчо за 650 хиляди

Автор:
Петък, 11 Декември 2009 18:24

Нищо добро не чака масовия транспорт в Пловдив догодина

plovdiv-online

ImageЧакаме кметът Славчо Атанасов да се върне от болнични и да реши какво ще прави със задълженията към нас, които са около 650 хиляди лева. Това са парите за преференциалните пътувания и то при орязания бюджет, заяви пред plovdiv-online шефът на Хеброс бус Веселин Дошков. Само за октомври това са 220 хиляди лева. Услугата е извършена, а плащането - не.

Средствата за преференциалните пътувания след орязването са паднали под 3 млн. лева. Въпреки това общината ни блокира, а в същото време има изисквания за обновяване на парка, заяви Дошков. На прост език – хората са возени преференциално, както е гласувал Общинският съвет, но администрацията не плаща услугата.

Общината дължи на Хеброс бус 60 хиляди лева само за октомври. Така по веригата висят всички – гледаме да спасим Коледата на работниците, като забавяме на свой ред плащания към доставчици на гориво, на резервни части и т.н.

Според Дошков проблемът е в липсата на икономическо мислене в администрацията.

Проблемите не се решават, а се отлагат, хвърлят се назад във времето, и като назрее съвсем моментът – какво стана сега!

Веселин Дошков очаква догодина нещата да са още по-тежки заради кризата и предстоящия конкурс за линии, договорите за които изтичат в края на март.

Правят се отчаяни опити конкурсът да бъде провален, заяви Веселин Дошков. Хората искат максимален брой автобуси по различни направления. Лобито на Ангел Батаклиев (Градски транспорт) в ОбС обаче е транспортната услуга да бъде ограничена, а линиите разпределени неравномерно. Интересът на мажоритарния собственик на Градски транспорт е да отлага конкурса, ОбС да не го насрочва и така нещата да си стоят на това дередже, заключи Веселин Дошков.

В момента Батаклиев няма мощности да обслужва това, което му е вменено с договор. В това е целият конфликт на интереси, каза шефът на конкурентната Хеброс бус, която вече пое масовия транспорт в Пазарджик, след като кметът Тодор Попов скъса договора с фирмите на Ангел Батаклиев.

В транспорта ще настояваме за равнопоставеност и лоялна конкуренция, каза още Дошков. Сега се получава така, че един е облагодетелстван за сметка на всички други.

За съжаление съм песимистично настроен, че нещата в пловдивския масов транспорт ще се оправят като в София, каза Дошков. С окастрения бюджет нито ще се изградят информационни табла, да не говорим за бус ленти за бързо преминаване на трафика, за система за електронно таксуване и въвеждане на прословутата GPS система за следене на курсовете.

Нищо от това няма да се случи в Пловдив, счита Веселин Дошков. А в София стана още по времето на Стефан Софиянски.

Там от превозвачите се изисква само да спазват графика като се плаща по европейски модел - за реализиран пробег. Тук се затварят очите и проблемите се отлагат.

Докога?

Докато изберем кмет с икономическо мислене, казва Веселин Дошков.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм