Кметът моли Бойко Борисов за 5 млн. лв. за Раковски

Автор:
Четвъртък, 22 Октомври 2009 16:12

Автор Веселина Бонева

ImageЩе поискам от министър-председателя Бойко Борисов да отпусне 5-те милиона лева на община Раковски, които са крайно необходими за ремонта на пътя до Шишманци. Това оповести кметът Славчо Атанасов след съвместна среща в община Пловдив с бизнесмена Николай Гигов и шефът на Общинския съвет в Раковски Младен Шишков. Атанасов, Гигов и кметът на Раковски Иван Антонов /който не присъстваше, защото в сряда му се родила втора дъщеря/ щели да се срещнат още следващата седмица с премиера, за да измолят парите. Преди срещата пък кметът на Пловдив щял да изпрати писмо до Борисов, в което да изложи молбата си. Подобен ферман, в подкрепа на кметския, ще проводят и от името на Общински съвет - Пловдив, допълни градоначалникът. 

Той се надявал правителството да удовлетвори искането, защото в общинския бюджет нямало 5 милиона лева, а и законът не позволявал парите да се прехвърлят от община Пловдив на Раковски.

30 лева ще струва преработката на тон боклук, като тя е еднаква и за двете общини, каза още Атанасов. Сметта на Белозем, Шишманци, Чалъково и Болярино - селата, които са най-близо до екозавода в Шишманци, ще се обработва безплатно. Затова са се разбрали на срещата Гигов, Младенов и пловдивският кмет. Столичният бизнесмен изрично подчерта, че тези пари няма да натоварят бюджета на Пловдив, те ще се плащат от печалбата на екозавода.  

Освен откритите досега 120 работни места, консорциум "Екологичен завод" ще открие още 60, като те ще се заемат от хора от местното население, оповести още Атанасов. Шефката на консорциума Владислава Георгиева обеща безплатни годишни профилактични прегледи за всички работници в завода и за жителите на околните села. Според Николай Гигов това щяло  да разсее опасенията сред местните жители че евентуални замърсявания от екозавода ще им донесат болести.

Той обяви, че не се притеснява, че от община Раковски ще блокират работата на завода, като не издадат Акт 16, защото документът се издавал от държавата. По думите му последните документи, необходими за пускането на Шишманци са били изпратени в четвъртък сутринта. Очакванията на столичния бизнесмен са, че предприятието ще заработи около 1 ноември.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм