Честват епопеята на Антонивановци

Автор:
Сряда, 25 Февруари 2009 21:32

Image65 години от героичната епопея на антифашистите от отряд “Антон Иванов” ще отбележат в местността Сухото дере край язовир Антонивановци на 1 март. Организатори на проявата са Българският антифашистки съюз, Градският съвет на БСП – Пловдив, и Движение “Памет и бъдеще”. По информация до момента 7 автобуса с граждани тръгват в събота сутринта в 9.00 часа от Народна библиотека “Иван Вазов”. Поклонението с поднасяне на венци и цветя пред обелиска на партизаните започва в 11.00. Слово ще произнесе лидерът на пловдивските социалисти Захари Георгиев. Актьорът Георги Василев ще рецитира поемата на Павел Матев – “Антонивановци”, съобщиха организаторите. На поклонението ще присъстват и партизани, участвали в подвизите преди шест десетилетия.

Отряд “Антон Иванов” е създаден през 1943 г. и се проявява като един от най-добре организираните и боеспособни отряди в антифашистката съпротива у нас.

В началото на 1944 г. отрядът преминава през множество перипетии в битките си срещу фашистките сили, но докрай Антонивановци остават верни на националната кауза, подчертават летописците на отряда.

Традиционно през май ръководствата на БАС и БСП в Пловдив организират поход по стъпките на Антонивановци. Скоро започваме подготовка и за тазгодишния поход, информираха от БАС.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм