Провал в доставката на нови бобри и куки

Автор:
Неделя, 08 Февруари 2009 00:30

Васил Божков маха общината от „Екоглобул”, както Батаклиев – от „Градски транспорт”

Автор plovdiv-online

ImageПореден провал записа на сметката си администрацията на кмета Славчо Атанасов, след като стана ясно, че нови контейнери за смет няма да има, а градоначалникът дори не е подписал и договора за малките съдове – т. нар. „куки” – със спечелилата конкурса фирма „СНМ Рила” от град Рила.

Ако „бобрите” се оспорват във Върхорния административен съд от класираната на второ място фирма, то за „куки”-те няма никакъв спор. Защо Славчо Атанасов не парафира договора със „СНМ Рила”, която обеща да докара съдовете за два дни в Пловдив?

Блицанкета на plovdiv-online показа, че най-вероятната причина е фирма „Екоглобул”, чийто мажоритарен собственик (92 процента) е Васил Божков. Общината ползва нейни контейнери, които са амортизирани и за които не плаща наем. Но може да се наложи да плати със задна дата. В същото време Славчо Атанасов обеща на сесия на ОбС, която гласува закупуването на съдовете, те да дойдат до края на януари. Какво става обаче?

За 15 февруари е насрочено общо събрение на акционерите в „Екоглобул”. Събранието ще се състои в седалището на фирмата в Смолян, ул. „Хан Аспарух” 46. Проблемът е, че Община Пловдив е миноритарен собственик и в тази фирма, както беше в „Градски транспорт”. Тъкмо с дяловете в „Екологичен завод” Славчо Атанасов представлява интересите на пловдивчани в „Екоглобул”.

Припомняме, че с вдигане на капитала на Общо събрание преди Нова година мажоритарният собственик на „Градски транспорт” Ангел Батаклиев, общински съветник от БСП, смали дяла на Община Пловдив от 33 на 3 на сто. Сега схемата ще е подобна, макар дяловото участие да се различава в пъти.

Общината държи 50.5 на сто от дяловете в „Екологичен завод” АД. Самото АД обаче има едва 4 на сто в „Екоглобул”, другите 4 процента са на фирма „Комунал” на Ангел Кинов, чиято снаха е общински съветник от партия Атака.

ImageШефът на Общинския съвет Илко Илиев обяснява сложните конфигурации като наследство от предишната кметска управа. Факт е, че фирма „Екологичен завод” няма приходи и разходи, а значи и реална дейност, защото е изолирана от строежа на т.нар. Екозавод в Шишманци, поет изцяло от консорциум от фирми на Николай Гигов и Атанас Търев.

От общината казват, че не знаят за насроченото общо събрание на фирма „Екоглобул”, където са миноритарен собственик. Представител на общината в дружеството е общинският съветник Бойко Боев (ГЕРБ).

В дневния ред на свиканото чрез Държавен вестник общо събрание на акционерите обаче е включено вдигане на капитала на фирмата от 350 хиляди лева на 5 млн. и местене на седалището от Смолян в София. На адреса на „Нове холдинг” на Васил Божков – „Московска” 43.

Това означава поредно минимализиране на дяловото участие на Община Пловдив – респективно пловдивчани – във фирма, създадена с парафа на бившия кмет д-р Иван Чомаков.

На въпрос защо не се ревизира наследството на Иван Чомаков, съветник № 1 Илко Илиев отвръща: "Ние сме малка партия и не бихме искали да влизаме в конфликт с никого."

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм