Райна Петрова вкарва Славчо Атанасов в Административен съд

Автор:
Вторник, 27 Януари 2009 14:48

Здравко Димитров: Федерацията по баскетбол няма да инвестира в зала в Тракия

Автор и снимка plovdiv-online

Image
Кметовете на ГЕРБ на щурм срещу Славчо
Кметът на Централен Райна Петрова още утре ще обжалва пред областния управител заповедта на Славчо Атанасов, с която й се отнемат правомощията в т. нар. Бяла зона. В законния 14-дневен срок тя ще внесе жалба и в Административен съд – Пловдив.

Според нея действията на Славчо Атанасов противоречат на закона, защото градоначалникът не е орган, който може да отнема правомощия от мажоритарно избран районен кмет. Отгоре на всичко в заповедта няма срок откога влиза в сила. От Петрова се иска да предостави документацията за всички издадени и действащи разрешителни за търговия от преместваеми съоръжения, които са над 5 хиляди, до 30 януари. Това тя определя като неразумен и неизпълним технически срок, който изтича преди да е изтекъл законоустановения срок за обжалване на заповедта.

Цели се да бъдат многократно намалени приходите в районната администрация за сметка на Голяма община, каза Райна Петрова. Тя съобщи, че вече десетки граждани и търговци правят подписка, която ще бъде приложена при оспорването в съда.

За кафе-аперитив "Експрес" срещу входа на ОДП – Пловдив, на ул. "Йоаким Груев" 15 Райна Петрова обясни, че не тя, а именно Славчо Атанасов е подписал разрешението. Това е станало на 1 август 2008 г., когато районният кмет не е имал правомощия за издаване на разрешителни. Схемата за масите е съгласувана с ОДП - Пловдив, а схемата за слънцезащитно съоръжение - с Пожарната. Съставени е констативен акт и е издадена заповед за премахване на заведението от кмета на Централен.

В същото време Българската федерация по баскетбол, която щеше да е инвеститор на многофункционалната спортна зала за 2500 души, предвидена в район Западен, твърдо отказва съоръжението да се мести в Тракия. Това пък обяви районният кмет на Западен и член на БФБ Здравко Димитров. Той е имал среща миналата седмица с ръководството на БФБ и хората останали като гръмнати, че общината изведнъж мести терена под предлог, че нямало инфраструктура. Къде има по-добра инфраструктура за спорт, ако не до 50-хилядния стадион Пловдив, попита Здравко Димитров. Той обвини Голяма община, че си присвоява чужда идея.

ГЕРБ сме затова във всеки район да има спорти зали, но не може да крадеш от едни и да даваш на други, които не са си мръднали пръста за подобен проект, каза Димитров. Иван Тотев подкрепи колегата си, че първата многофункционална спортна зала трябва да е в Западен, защото е изцяло идея и усилие на Здравко Димитров.

Щурм срещу градоначалника Славчо Атанасов подемат мажоритарно избраните районни кметове от ГЕРБ, стана ясно още. Причината е тенденциозното отношение към нас като цяло и особено към някои наши колеги, заяви градският председател и кмет на Източен Иван Тотев. Като мажоритарно избрани кметове ние носим отговорности за управлението, а в същото време сме изолирани от най-важното в момента – подготовката на кризисния бюджет за годината, каза инж. Тотев. Славчо Атанасов не ни е поканил да коментираме капиталовите разходи за годината, макар че тъкмо районните кметове имат най-добър поглед върху инфраструктурата в съответните райони.

Ние искаме в Пловдив нещата да се случват и сме готови всеки от нас разумно да отстъпи от исканията си в полза на друг колега, ако те са по-належащи, обясни Иван Тотев. Получава се така, че помежду си комуникираме, но с Голяма община – не. На следващата среща ще поканим и колегите си районни кметове от ВМРО, защото те имат същия проблем. Затова и сме в основата на Асоциацията на районните кметове в България, която предстои да се учреди, каза още Иван Тотев.

Ина Филипова пък заяви, че не може да се дават пари за паметници и химни, когато в ХХI век в квартал Гаганица в Северен няма канализация. Според нея проектът, с който може да се кандидатства за еврофинасиране, няма да струва повече от 30 хиляди лева. Сега тези пари отиват за химн, който я стане, я - не.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм