ВМРО заплашено от изолация в ОбС преди изборите

Автор:
Събота, 24 Януари 2009 12:22

ДПС и „седмият” кмет могат да се окажат единствените му партньори

Автор plovdiv-online

ImageУправляващата коалиция в Пловдив, която веднъж вече смени формата си от ГЕРБ – ВМРО – Атака, във ВМРО – БСП – Атака - ДПС, може да се преформатира отново преди изборите. Блицанкета на plovdiv-online показа, че това е съвсем реална перспектива.

БСП са притеснени от воденичния камък, който си сложиха на врата с влизането в управлението на Пловдив. Отгоре на всичко на изборите електоралната им подкрепа ще бъде изложена на риск да залитне към Движение Напред. Атака пък е получила хард инструкция от самия Волен Сидеров, който с парламентарната си група напусна Народното събрание, по всякакъв начин да се разграничава от БСП.

Тази ситуация наложила именно спешният опит за формиране на нова дясна група в ОбС между СДС, ССД, „Граждански съюз за нова България”. Двамата съветници от „Александър Стамболийски” – Георги Колев и Антоний Запрянов, са твърдо зад ВМРО. Плюс гласовете на ДПС, това осигурява 20 винаги „за”. Да, ама не.

ImageСДС побърза да се разграничи и така спря устрема на Георги Титюков от „Граждански съюз” към поста седми зам.-кмет с ресор спорт и младежки дейности. Лично топфункционерът на ВМРО Камен Шишманов заяви, че кметът Славчо Атанасов се е изказал прибързано за седми зам.-градоначалник.

БСП панически бяга от непопулярните мерки с вдигането на данъците и таксите, гласувани на последната сесия. Съветниците й вдигаха ръка „въздържал се”. Зам.-кметът по икономиката и здравеопазването Александър Константинов побърза да уточни, че не той, а кметът Славчо Атанасов е вносител на предложението за вдигане на таксите в детските ясли и градини, и таксите за гаражни клетки.

Изключително слабо върви и ресорът „Европолитики”, макар там начело да е зам.-кмет от БСП. Атака пое курс на тотално разграничение от БСП, макар да участва в управлението на всички нива. Не е изключено обаче нова депеша от София да извади Атака от местната власт преди изборите. Това вече се случи в Бургас, където ГЕРБ овладя и Общинския съвет със свой председател след абдикацията на собственика на СКАТ Валери Симеонов.

При това положение двамата съветници от ДПС остават сигурни партньори на ВМРО, а войводите вече търсят съюзници сред други двойки съветници в ОбС, на които да разчитат в случай, че БСП тръгне по тънката лайсна.

Това се очаква предвид сблъсъка на изборите между БСП и Движение Напред, в което влизат партия Лидер, ВМРО, ЗНС, Гергьовден и някаква партия Свобода” на Павел Чернев, лютия враг на Волен Сидеров по магистралния инцидент. В БСП си дават сметка, че Напред няма откъде да разширява електорална подкрепа освен сред редиците на собствените им симпатизанти.

От ГЕРБ вече обявиха, че прошка за ВМРО, кмета Славчо Атанасов и шефа на ОбС Илко Илиев няма да има нито преди, нито след изборите.

ВМРО пък са твърдо убедени, че и да гърми, и да трещи, те ще управляват Пловдив поне в следващите близо три години. Функционери на БСП отказаха с усмивка да коментират подобна увереност.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм