Гладно поле скочи на Военно министерство!

Автор:
Сряда, 28 Октомври 2020 09:32
Гладно поле скочи на Военно министерство!

Жителите на Гладно поле не искат казарми, паркове и културно–образователен център.

Това стана ясно по време на общественото обсъждане на новия Общ устройствен план за район Източен, проведено днес в Общинския съвет от главния архитект на Пловдив Димитър Ахрянов и зам.-кмета арх. Невена Балчева.

В дискусията участва кметът на района Иван Стоянов.

Ивайло Спасов предложи от името на живеещите в комплекса до МОЛ Плаза незастроените имоти на ул. Радко Димитриев 2 и 4 да бъдат отредени за озеленяване за широко обществено ползване и реализиране на парк, разделен с улица. Общата площ на терените, които сега са обрасли с храсти и дървета, е около 30 дка.

В близост няма парк, тези имоти се намират извън огражденията на военното поделение, от десетилетия са превърнати в сметища и са се самозалесили, мотивира се Спасов. А защо в кв. Гладно поле да не се построи Дом на пловдивската опера – има достатъчно място и ще е удобно за паркиране, даде още една идея Ивайло Спасов.

Идеята е добра, но за терена, който е държавна собственост, претендират военните. В Община Пловдив е внесено предложение от Министерството на отбраната за строителство, каза арх. Димитър Ахрянов. Военните искали да строят жилищни блокове.

Районният кмет Иван Стоянов обаче застана твърдо на страната на живеещите в квартала.

Той предлага в новия ОУП в Гладно поле да се отредят 331 дка за озеленяване, като се надява, че един ден МО ще се откаже от казармите, тъй като част от тях вече са затворени.

Преди години от Община Пловдив беше изпратено искане до Министерството на отбраната за предоставяне на 68 дка от военните терени. До този момент няма информация общината да е получила и един квадрат.

 

 

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм