Пловдивски пожарникар в ареста за 7 грабежа

Автор:
Събота, 24 Октомври 2020 12:16
Пловдивски пожарникар в ареста за 7 грабежа

Двойка за въоръжени грабежи е в ареста след операция на Криминална полиция под наблюдението на Окръжна прокуратура - Пловдив.

Това съобщи на извънреден брифинг днес окръжният прокурор Румен Петков заедно с шефа на Криминална комисал Георги Ташев.

Двамата бандити са вилнели от 2013 година, на бандата, която през 2013 година е извършила много въоръжени грабежи в Пловдив и околните села. Те обирали денонощни магазини и бензиностанции. Криминалните престъпления датират от 2013 и 2014 година. Това съобщи на брифинг окръжният прокурор Румен Попов.

30-годишният Иван Т. от село Златитрап е мозъкът на двойката, подпомаган от 29-годишния Борис Л., който към момента е служител на Пожарната в Пловдив.

Двамата са удряли бензиностанции и малки търговски обекти, предимно денонощни, в Пловдив. Сред обектите е и бензиностанция в Кадиево.

Установено е, че единият от извършителите е влизал в помещенията, като на главата е носел специалната маска, заплашвал продавачите с пистолет и вземал оборота – между 150 лв. и 700 лв.

До търговските обекти, които в Пловдив се намирали на бул. България, ул. Младежка и др., двамата стигали с леки автомобили със специално наети шофьори, които ги чакали в съседна улица.

Водачите не са участвали и не са знаели за извършването на престъпленията.

В част от грабежите двамата са използвали мотори без регистрационни табели.

Само с 2400 лв. оборот приключила кариерата на серийните обирджии.

Затвор от 5 до 15 години, както и конфискация на имуществото могат да получат двамата обирджии.

Грабежите са приключили през 2014, като задигнатите пари са около 2400 лева.

Те са били извършени в периода от 7 октомври 2013 г. до 9 март 2014 г.

Едва преди два дни се стига до следа, която отвежда разследващите до единия обирджии, който прави самопризнания.

Грабежите са общо 7.

Първоначално досъдебното производство е било наблюдавано от Районна прокуратура – Пловдив, като е било повдигнато обвинение за един грабеж на първия извършител – Борис Л.

След множество оперативно–издирвателни мероприятия и процесуално-следствени действия, под ръководството на Окръжна прокуратура, са били разкрити всички седем грабежа.

Била е установена самоличността и на втория извършител - 30-годишния Иван Т., който е участвал в 5 от грабежите в съучастие с Борис Л., и извършил два други самостоятелни грабежа.

Окръжният прокурор Румен Попов е категоричен, че нито един престъпник не бива да мисли, че се е измъкнал от правосъдието и че няма да получи възмездие, само защото не е бил заловен веднага за престъплението, което е извършил.

Той определи работата на оперативните работници по случая като много добра, а от думите му стана ясно, че е имало чудесно взаимодействие между полицаи на различни нива.

Грабежите са разкрити благодарение на съвместните действия на прокуратура и полицията в Пловдив. Имало е координация и изслушване на мненията на оперативните служители, разследващите органи и прокурорите, като вследствие на тази екипност се е стигнало до положителния резултат, каза Попов.

Той допълни, че всеки,който върши престъпление не бива да бъде спокоен, че то ще се забрави.

Прокуратурата и полицията не спират да работят по престъпления, извършени в минал период срещу неизвестен извършител. Доказателство за това са повече от десет разкрити убийства по т.нар. студени досиета, част от които вече са приключили с осъдителни присъди, заяви още Румен Попов.

Разследването по случая продължава.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм